ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Напрегнати и болезнени гърди след цикъл

Напрегнати и болезнени гърди след цикъл

напрегнати гърди
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Свикнали сме с напрегнатите и болезнени гърди по време на овулация. Свикнали сме с тях и докато сме в цикъл. Когато срещаме явлението и след менструацията си обаче, започваме да чувстваме сериозен дискомфорт.

Хубавата новина – нищожна е вероятността да става въпрос за притеснителна диагноза. Много са причините, които да ни карат да усещаме дискомфорт при здрави гърди, повечето от тях са безобидни.

Първата и най-безобидна – сутиенът. Ако носите прекалено малък сутиен, той притиска нервите и самите гърди. Ако е голям пък, не ги поддържа достатъчно, което на практика може да доведе до състояние, подобно на мускулна треска в бюста ви.

Втората причина – мускулно натоварване. Понякога разтягаме тези мускули, които са позиционирани точно под гърдите, а болката се усеща в самите тях. В този случай по-вероятно е да ни боли само едната.

Ако кърмите, това може да е трета причина. Понякога през този период се появяват мастит, запушени жлези и цялостен дискомфорт. Нормално е гърдите ни да са чувствителни, но ако имате зачервяване в областта, силна болка и температура – посетете мамолога си, защото може да имате мастит.

болка в гърдите след цикъл

Хормоналните медикаменти също може да са виновни за болезнените гърди след цикъл. Най-популярни са противозачатъчните, при които чувствителни и подути гърди са особено чест страничен ефект. Обикновено тези оплаквания отшумяват през първите три месеца от приема на контрацептивите. Ако оплакванията се засилят, може да се наложи да смените терапията си.

Киста на гърдата е друга възможна причина. Болката обикновено е във външната горна част на гърдите, като става особено силна точно в началото на менструацията. Повечето кисти са доброкачествени и обикновено се налага просто да ги следите през определен период от време, за да се убедите, че не растат.

Друга възможност – структурата на гърдите ви е плътна. Подобна тъкан често дава подобни оплаквания, но не е причина за притеснение. Над 80% от всички жени се сблъскват с подобен проблем през живота си.

Има вероятност да има проблем и в половите хормони. Понякога дори малки отклонения в тях дават симптоми, които изглеждат плашещи. Тъй като гърдите са пряко свързани с тях, ако не можете да откриете причината, до споделете симптомите на гинеколога си. Той ще ви насочи към правилните изследвания, които ще установят дали всичко с тях е наред.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати