Защо е важно да пазим скалпа си от слънчево изгаряне

Защо е важно да пазим скалпа си от слънчево изгаряне

Връзката между слънцето, слънчевите изгаряния и рак на кожата се изяснява все повече и повече през последните години. На всички е ясно, че не бива да правим компромис със защитата на нито една част от тялото си. Висок фактор слънцезащитен крем нанасяме върху лицето си, по тялото си, по пръстите на краката, дори и зад ушите.

Но често пропускаме една съществена част, която е много силно изложена на ултравиолетовите лъчи, които ни вредят – скалпът. Да, вероятно не звучи като приятна процедура и не си представяте да сложите плътен крем със защитен фактор 50 в близост до корените на косата си. Не се и налага. Но първо – защо е важно да защитим и скалпа от слънцето.

Понеже скалпът е най-високата точна в тялото ни, той изгаря значително по-лесно от всяка друга част. И докато изгарянето не е приятно, зачервяването и сърбеж на скалпа са само малка част от проблемите.

Всички знаем за рак на кожата, но малко хора са чували за рак на скалпа. Меланомата е най-смъртоносният вид рак, но меланома на скалпа е особено опасен вид злокачествено заболяване. Причината – той е едно от местата по тялото ни, по които има най-много кръвоносни съдове. Това означава, че на практика ракът на скалпа лесно прави разсейки из тялото, по-конкретно – в мозъка.

Друга причина е, че меланома на скалпа обикновено се открива много трудно, особено при жените. Тази част от главата е покрита с коса, която на практика скрива целия скалп. По този начин и лечението става много по-трудно и тежко.

Защо е важно да пазим скалпа си от слънчево изгаряне

Затова всеки път, когато сме на плажа, е важно да се погрижим и за скалпа си. Носете шапка или връзвайте косата си на кок, който малко или много ще предпази скалпа от слънцето. През лятото използвайте професионални шампоани с UV-защита.

Те са специално разработени, за да изградят защитен филм върху косъма, който едновременно с това ще предпази и скалпа. Но това не е достатъчна грижа - добавете термозащитен спрей. Има и такива термопротектори, които са с консистенцията на вода. От тях няма да почувствате неприятна тежест в косъма, нито пък омазняване в корените. Скалпът ви обаче ще бъде защитен.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати