ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Унищожителната вреда на амфетамините

Унищожителната вреда на амфетамините

Амфетамини

За жалост популярността на наркотиците през последните години расте – особено сред подрастващите. Някои – като хероина, стават все по-малко използвани, но това е за сметка на синтетичните наркотици, каквито са амфетамините. Те представляват вещество, което симулира централната нервна система.

И докато имат определена употреба в медицината, то уличният наркотик амфетамин има унищожително влияние върху целия ни организъм. Днес те се използват за ободряване след прием на алкохол или при ситуации на изтощение, както и за повдигане на настроението.

Първоначално у употребяващия възниква чувство за бодрост, щастие и липса на задръжки. По-късно обаче тялото ни развива сериозен толеранс и се пристрастява. Ефектът му върху тялото при първите употреби е сърцебиене и учестено дишане, намален апетит, тракане със зъби, сухота в устата и разширени зеници.

Не е изключено да се стигне до предозиране. Риск от това има както за нови употребяващи, така и за вече пристрастени. Свръх доза от всеки наркотик може да е смъртоносна, но за амфетамините е особено опасно.

Симптомите са много ускорен пулс, високо кръвно налягане, припадъци, затруднено дишане, конвулсии, дори смъртоносни сърдечно-съдови инциденти – инфаркт или инсулт. В случай на свръхдоза трябва веднага да извикате линейка и да обясните каква е ситуацията.

Два до четири дни след употребата, дори и без предозиране, се наблюдават странични ефекти от амфетамините. Те включват безсъние, съчетано с изтощение, главоболие, параноя и халюцинации, температура, раздразнителност и депресия. Най-лоши обаче са дългосрочните вреди, които синтетичният наркотик нанася върху здравето ни.

При дълга употреба, пристрастеният губи тегло и отслабва рязко. Често възникват и проблеми със зъбите заради тракането, което уврежда емайла. Имунната ни система се срива изцяло и употребяващият започва да страда от вируси и грип, защото организмът вече не може да се бори с тях.

Приемът на витамини може да доведе и до проблеми с алкохола

Появяват се и психически проблеми – тревожност, параноя, халюцинации, депресия, дори самоубийствени мисли. Най-лошият страничен ефект обаче е върху сърдечно-съдовата система на употребяващия.

Последиците от амфетамините са сериозни. Те могат да предизвикват сериозна атеросклероза. Дори плаките от висок холестерол и тютюнопушене са несравними с наслагванията по стените на кръвоносните съдове в следствие на употреба на наркотици.

Заради това употребяващите този наркотик често страдат от инфаркт или инсулт на много ранна възраст. Отделно, ритъмните нарушения, които възникват в следствие на злоупотребата със забранени вещества могат да прераснат в животозастрашаващи аритмии.

Ако имате близък, който има проблем с наркотиците, винаги трябва да се опитате да го насочите към специализирана помощ. Защото пристрастяването е болест. И убива.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати