Ползи и рискове от поставянето на спирала срещу забременяване

Поставяне на вътрематочна спирала

Вътрематочната спирала е дълготрайно и обратимо средство срещу нежелана бременност. Използва се предимно от раждали жени, но е подходящо и за жени, които все още нямат деца.

Спиралата, чрез която се осъществява вътрематочната контрацепция, представлява Т-образно пластмасово устройство. Поставя се в маточната кухина от специалист.

Има два вида вътрематочни спирали – инертни и биоактивни. Инертните са по-ниско ефективни, имат по-голяма честота на проява на странични ефекти, но могат да останат в матката неограничено време.

Биоактивните са с вграден метал (мед, сребро) или хормон. Ефективността им се определя от количеството на отделената от тях съставка и времето, което могат да бъдат в матката, е ограничено – обикновено около 5 години.

Вътрематочните спирали изпълняват функциите си по два начина – механично – не позволяват имплантация на оплодената яйцеклетка, а благодарение на метала, вграден в нишката ѝ, се намалява подвижността на сперматозоидите.

Ползи от употребата на спиралата срещу забременяване

Спиралата е много сигурен метод за контрацепция, тъй като осигурява 99% безопасен секс. Освен това тя намалява риска от извънматочна бременност. Спиралата е и много евтин метод – заплащат се само самата спирала и поставянето ѝ. След това не е необходимо да отделяте от средствата си както при противозачатъчните медикаменти и презервативите.

Рискове от употребата на спирала срещу забременяване

Спирала срещу забременяване

В зависимост от вида на поставената спирала срещу забременяване е възможно кървенето по време на цикъл да се засили или да намалее, за изчезне. Нехормоналните спирали увеличават кървенето и продължителността на цикъла с едни ден. А хормоталните намаляват кървенето и могат да доведат до липса на менструация (аменорея). Възможно е и спиралата да предизвика кървене и в периода между два отделни цикъла.

Един от основните недостатъци на спиралата е, че тя не предпазва от полово предавани болести и инфекции, а само от нежелана бременност.

Една от 100 жени получава пункция на матката (перфорация). Това е рядко усложнение, което почти винаги се случва по време на самото поставяне на спирала против забременяване. В този случай тя трябва да бъде отстранена незабавно.

А всеки 2 от 100 жени отблъскват спиралата от матката към влагалището още по време на първата година на употреба. Отблъскването е по-често срещано при жени, които си поставят спирала непосредствено след раждането, и при жени, които никога не са раждали.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати