ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Крампите - от какво се получават?

Крампите - от какво се получават?

Мускулни крампи на краката
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Крампите са внезапно и несъзнателно съкращаване на мускулите. Случват се често и обикновено траят кратко. Въпреки че тази мускулна контракция е много болезнена, тя не е сериозна. Усещането е парализиращо – за кратко губим функция в засегнатото място, защото мускулите рязко се свиват. Отшумява за няколко секунди до няколко минути, но в редки случаи може да продължи часове. Причините са много, най-често безобидни, с които можем да се справим сами вкъщи.

Обикновено крампите се получават заради електролитен дисбаланс – дефицит на магнезий и натрий, ниски нива на йод, липса на някои витамини, дехидратация или умора.

Най-честата причина за крампи е пренатоварване на засегнатата мускулна група. Комбинирано с дехидратация, дори и лека, крампите са почти сигурен резултат. Когато тренирате, винаги трябва да се грижите да пиете достатъчно вода. Трябва да се храните разнообразно, за да не се стига до състояние на дефицит на определени микроелементи.

Друга безобидна причина за крампите е именно дисбаланс в организма. Липсата на натрий, или сол, на магнезий, на йод, на калций – всички тези вещества могат да доведат до неприятното усещане.

Обикновено мултивитамини са достатъчни, за да си ги набавите, но ако сте сериозни спортисти може да се наложи да приемате всяка от добавките поотделно или пък витамини, предназначени специално за нивото на физическата активност, която извършвате.

Добре биха се отразили и изотоничните напитки. Такива можете да си направите и вкъщи – чаша вода, ¼ чаена лъжичка сол, прясно изцеден сок от портокал и кокосова вода успешно ще възстановят тялото ви.

Крампите са типични и за някои заболяванията. Сред тях са болест на Адисон, болест на Паркинсон, саркоидоза, диабет тип 2, цироза. По-често от обичайното крампи получават и злоупотребяващите с алкохол, хората с бъбречна недостатъчност или с проблеми в щитовидната жлеза.

Бъречните проблеми също могат да са причина за крампи

В случай че сте бременна, отново може да очаквате чести крампи. Това е напълно нормално. До болезнените контракции могат да доведат и лекарства. Ако употребявате противозачатъчни, диуретици, статини или лекарства против астма, крампите ви може да се дължат на тях.

Кога трябва да посетите лекар за мускулни крампи – когато те причиняват сериозен дискомфорт, ако забележите подуване, зачервяване или промени в кожата по засегнатото място; ако се случват прекалено често или няма подобрение след грижите, които сами сте положили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати