ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се справим с крампите

Как да се справим с крампите

Крампи в крака

Съкращаването на мускулите е нормален процес, който се случва в ежедневието ни. На практика се съкращават мускулите ни, когато изпитваме главоболие или менструални болки, когато тренираме или когато се напрегнем. Крампите са подобен процес, но при него съкращаването е спонтанно, тоест не е предизвикано от нас. Състоянието е болезнено, но безобидно. Освен болката, на мястото около засегнатия мускул ще се появи бучка.

Обикновено крампите не са индикатор за тревожен здравословен проблем. В риск са хората над 65 години. Контракциите може да са свързани още и с алкохолизъм, диабет или хипотириодизъм. Ако неприятните усещания ви тревожат, консултирайте се с лекаря си. Но преди това – опитайте тези начини за справяне с крампите.

Стречингът е добър начин да се преборим с мускулната болка. Отпуска мускулите, когато се съкращават. Обикновено разтягането е задължителна част преди и след тренировка – именно, за да се предотвратят крампи. Ако се случат спонтанно обаче, винаги можете да го правите самостоятелно вкъщи. Важно е да го правите бавно, плавно и да задържате няколко секунди в конкретната поза.

Магнезият е много важен минерал, който е дефицитен в организмите на огромна част от населението на земята. Ако често получавате крампи, които не са свързани със здравословен проблем, който имате, то липса на магнезий в тялото ви може да е причината. Източник на магнезий са суровите ядки, но обикновено няма да ни дадат количеството, от което имаме нужда. Изберете си качествена хранителна добавка и следвайте препоръките на етикета – обикновено нужни са около 500 мг на ден.

Ако не искате да приемате магнезий под формата на добавки, можете да си го купите и под формата на гел или спрей. Напръскайте и масажирайте болезненото място.

Топлината също може да е от първа помощ при крампи. Опитайте да сложите намокрен с гореща вода компрес. Загряващи възглавници или одеяла също помагат.

Пиенето на вода помага в борбата с крампите

Погрижете се да пиете достатъчно вода. Причината за контракции на мускулите може да е съвсем проста – дехидратация. Трябва да знаете, че в този случай болката няма да бъде облекчена веднага, а едва тогава, когато тялото ви получи най-ценното, от което се нуждае – достатъчно количество вода.

Може да опитате и спортни напитки – обикновено те са богати на електролити, които ще помогнат за по-бързото насищане на организма. Те действат и превантивно срещу крампите.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати