Причини за схващане на мускулите

Схващане на мускулите

Схващането на мускулите се случва често и може да засегне всеки мускул в тялото ни. Най-често обаче засегнати са долните крайници и гърба. Болката в мускулите е силна – толкова силна, че често може да ни събуди през нощта. Причините за схващане на мускулите варират, а схващане може да се случи както в покой, така и по време на движение. За тях има много причини.

Изкълчване

Това са наранявания на тялото, които се случват след определено физическо натоварване. Подобни травми се случват най-често заради пренатоварване, неправилно извършване на физически упражнения или заради инцидент. При тези обстоятелства мускулното схващане е нормално и отминава за няколко минути.

Периферна невропатия

Травмите на краката също са причина са мускулно схващане

Това е състояние, при което нервите в крайниците ни не функционират добре, защото са увредени по някаква причина – възпалени, прищипани или хронично увредени в следствие на заболяване или травма. Именно нервите предават електрическите импулси, които карат мускулите ни да се съкращават. Ако те не функционират правилно, нормално е да се стигне и до мускулни крампи.

Дефицит на калий

Калият е изключително важен минерал. Ниските му нива могат да ни създадат много неприятни усещания. Симптомите обикновено са слабост, умора, дори аритмия. Друг признак е мускулното схващане.

Дефицит на натрий

Приемайте повече минерали и витамини, за да се борите с мускулното схващане

Солта има вреди, има и ползи. Една от тях – да балансира тялото ни на всички електролити, които са ни нужни. В нея, освен натрий, се съдържат и много други важни минерали – магнезий, калий, калций, йод. Всички те, както и натрият сам по себе си, могат да дадат такава симптоматика. Други симптоми – слабост, главоболие, гадене.

Недостиг на калций

Друг дефицит, който може да доведе до неприятните схващания. Обикновено калций можем да си набавим чрез храната. Най-често от животински продукти. В случай че не консумирате такива, приемайте го под формата на хранителни добавки, защото той е есенциален за работата на костната, мускулната и нервната система.

Магнезиев дефицит

Липсата на магнезий може да причини схаващне

Много важен и много подценяван минерал. Огромна част от проблемите ни могат да се дължат на липсата му. Ниските нива на магнезий за първото предположение на лекарите, когато се оплачете от крампи. Магнезият е важен за всички. Спортуващите обаче трябва да го приемат в по-големи количества, защото натоварват мускулите си повече от обичайното, съответно при тях схващанията на мускулите са по-обичайни.

Бъбречни заболявания

И хроничната бъбречна болест, и бъбречната недостатъчност могат да предизвикат крампи в цялата мускулна система. Причината е, че когато бъбреците не работят, тялото ни не може да се пречиства от токсините, а същевременно с това не може да абсорбира нужните витамини и минерали.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати