ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Изтръпване на ръцете по време на бременност

Изтръпване на ръцете по време на бременност

Изтръпване на ръцете по време на бременност
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Бременността прави много странни неща с тялото ни. Макар и да е съвсем естествен процес, промените, които изпитваме през него, са несравними с друг период от живота ни – има промяна в окосмяването, косата и ноктите ни стават по-красиви от всякога, получаваме киселини, каквито не сме имали никога преди, жадуваме всевъзможни храни – череши през зимата, кисели краставички през лятото.

Понякога обаче имаме странни, страшни и неприятни усещания – като например изтръпваме. Ако се чудите защо това усещане се случва по ръцете ви, вероятно сте прочели ужасяващи симптоми в интернет и сте уплашени. Нормално е да се страхувате за себе си и за живота, който носите във вас. Нека обаче обясним!

Макар и да не изглежда като нормално усещане, изтръпването на ръцете през бременността е в реда на нещата. Притесненията обаче обикновено са излишни. Състоянието се нарича периферна невропатия. И не, не означава, че получавате инсулт или инфаркт, каквото и да сте прочели в интернет. Няма нужда да тичате към спешното отделение, макар че в състояние на бременност лекарите ще бъдат любезни и ще ви успокоят. Стресът за вас и за бебето, което носите, ще бъде излишен.

Подишайте. Причините са прости – компресиране на нерви. И се дължат на промените в структурата през бременността. Големият корем, който имате, притиска нервните окончания и това кара ръцете ни да изтръпват. Същото се случва, когато заспите на ръката си и няколко часа по-късно се събуждате, но не чувствате притиснатия крайник.

Изтръпване на ръцете по време на бременност

Ако прекарвате много време пред компютъра и сърфирате в интернет, причината може да е и тази – през бременността сме особено уязвими на такива периферни невропатии, а изтръпването на ръцете се среща често, когато засегнатото място е китката. Друга причина – неврит, свързан с бушуващите хормони в тялото ни.

Изтръпването винаги е по-силно вечер. В тази част от денонощието сме по-подути от обичайното, особено през бременността. Именно тази течност притиска допълнително нервните окончания, които и без това са раздразнени. Може да направите леки промени, които ще помогнат – бавна гимнастика за бременни или лек стречинг вкъщи. Преди да предприемете каквото и да е мерки обаче, консултирайте се с лекуващия ви лекар. Той е човекът, който най-точно ще прецени състоянието ви и кои са подходящите за него действия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати