Изтръпване на зъбите - какво може да сигнализира?

При изтръпване на зъбите посетете стоматолог

Изтръпването на зъбите е неприятно усещане, което може да бъде придружено от възпаление или кървене на венците. Причините за изтръпналите зъби могат да са много, за това, ако почувствате това необичайно усещане, е най-добре да посетите стоматолог, който да установи източника на проблема и да ви назначи необходимото лечение.

Обикновено зъбите стават прекалено чувствителни, когато консумирате студени, горещи или сладки храни и напитки. Възможно е изтръпването на зъбите ви да е знак, че имате пулпит. Силният зъбобол е свързан с възпаление на зъбната пулпа - съединителната тъкан и клетките в центъра на зъбите.

Ако пулпата влезе в контакт с дразнители, като храна, кариес или заболяване на венците - може да изпитате изтръпване на зъбите. Избягването на студена и гореща храна или приемането на болкоуспокояващо лекарство може да намали част от болката, но срещата ви със зъболекаря е задължителна.

До изтръпване на зъбите може да доведе и износването на емайла. Киселините от сладки напитки и преработени храни често откъсват емайлираната повърхност, което я прави по-чувствителна към дразнители. Твърдите четки за зъби са друг виновник за ерозията на зъбния емайл и може да почувствате болка и изтръпване на зъбите, ако си миете зъбите прекалено силно.

За съжаление, няма как да възстановите емайла, след като е бил повреден, но можете да се грижите по-добре за зъбите си и да посещавате рутинно на прегледи при стоматолога си.

Не е изключено изтръпването на зъбите ви да се дължи и на скърцане със зъби, вследствие на стрес, яд или преумора. Бруксизмът е често срещано оплакване, което се характеризира със стъргане на зъбите едни в други, което обикновено се случва по време на сън. В по-леките си форми състоянието не е опасно, но в по-тежките може да е сигнал за заболяване.

Друга причина за изтръпване на зъбите е рецесията на венците. Това се случва, когато тъканта на венците се отдръпва, за да разкрие повече от зъба, създавайки пропуски между зъбите и линията на венците. Когато бактериите запълнят тези пропуски, може да изпитате лека чувствителност или тъпа болка. Различни фактори причиняват рецесия на венците, включително генетика, силно миене на зъбите и лошо орално здраве.

Изтръпването на зъбите може да е свързано с проблеми с венците

Изтръпването на зъбите е повече от неудобство. Това сигнализира, че има проблем с вашите зъби, който трябва да разрешите. Според едно неотдавнашно проучване един от всеки осем души изпитва чувствителност на зъбите в някаква форма. Само зъболекар обаче знае как да реши проблема и да предотврати влошаването на това нежелано усещане.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати