ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»За неприятното изтръпване по лицето

За неприятното изтръпване по лицето

Има множество причини за изтръпване по лицето
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Изтръпването е безспорно неприятен симптом. Чувствата на страх се засилват, когато изпитваме изтръпване по лицето си. То може да засегне цялата му част или само едната половина. Някои описват усещането като неприятно или досадно, докато за други то е болезнено. Ако ви се е случвало, вероятно вече сте се припознали в тези редове.

Причините за изтръпване по лицето са много, като малко от тях са сериозни. Тръпненето е симптом на състояние, наречено парастезия или периферна невропатия. Това означава, че са засегнати конкретни периферни нерви, които са повърхностни, тоест не тръгват директно от гръбнака.

Обикновено то се дължи на повреда на нервите. Те са разположени из цялото тяло – нервната система представлява плетеница от милиарди миниатюрни нервни окончания, които са съвършено функциониращи. Лесно е да ги засегнем – всяко движение, което не е естествено за тялото ни, всяко леко прекъсване в циркулацията им оказва влияние, защото те са толкова чувствителни.

При изтръпването на лицето са засегнати нервите, които минават през тази част на тялото. За невропатията има много причини. Някои – съвсем безобидни. Други – по-сериозни. Тях трябва да изключите. Сред тях са диабет, лаймска болест, инфекции, анемия, бъбречни заболявания. Проблеми с щитовидната жлеза също са много вероятна причина за подобен симптом.

Обикновено изтръпванията по лицето се дължи на тригеминална невралгия – това е триглавият лицев нерв, който при възпаление дава неприятното мравучкане, за което говорим. Обикновено състоянието идва на епизоди, а причината за него често е идиопатична, тоест – неизяснена.

Мигрената също може да причини подобни оплаквания. Някои видове протичат само с главоболие, докато при други има леки изтръпвания, халюцинации, понякога дори временна парализа. Важно е да потърсите невролог, който да ви насочи към правилната терапия, която ще предотврати епизодите.

Мигрената може да причини изтръпване на лицето

Понякога изтръпването може изобщо да не се дължи на физиологична причина, а на стрес. Реакцията към стрес е различна за всеки организъм. Тревожността може да предизвика такива оплаквания – изтръпване, гъделичкане и мравучкане по лицето.

В случай, че изпитвате изтръпване в областта на лицето прекалено често, добре е да потърсите невролог. Той ще направи изследвания, за да изключи по-сериозни заболявания, като множествена склероза или проблеми с кръвоносните съдове в мозъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати