Стесняване на дихателните пътища - какво трябва да знаем?

При астма могат да се наблюдават стеснени дихателни пътища

Стесняването на дихателните пътища представлява намаляване на ширината на дихателните пътища. Сред симптомите на заболяването са: недостиг на въздух, затруднено дишане, хрипове и др.

Стеснението на дихателните пътища може да настъпи в резултат на редица заболявания и състояния като астма, хроничен бронхит, алергична реакция, бронхоспазъм, пневмония, вирусна инфекция, отравяне и др.

Ще ви запознаем със симптомите на основните заболявания на дихателните пътища, които могат да доведат до тяхното стесняване.

Астма

Астмата е хронично заболяване на бронхите, което се характеризира с променливи и повтарящи се симптоми. По време на астматичен пристъп се получава т.н. бронхоспазъм т.е. мускулите на дихателните пътища се напрягат, вътрешната им повърхност се отича и става раздразнителна, започват да се отделят повече секрети. Бронхоспазмът, отокът и повишеното секретиране на клетките водят до затрудняване на дишането, често кихане и кашляне. Сред най-често срещаните симптоми на астма са: по-чести издишвания, отколкото вдишвания; непрестанно кашляне; учестено дишане; болки в гърдите; затруднен говор; посиняване на устните и ноктите; потене; паника.

Хроничен бронхит

Хроничният бронхит е възпалително заболяване на бронхите. Представлява удебеляване на стената на епителя, постилащ лигавицата на бронхите. Може да бъде причинено от вирусни инфекции, възпаления и чести рецидивиращи пулмо-бронхиални инфекции. Един от основните му симптомите е кашлицата, при която се отделят слузести или гнойни храчки. Заболяването протича с периоди на ремисия и обостряне, като обикновено вторите са провокирани от различни фактори – сезонно повишаване на имунитета, тютюнопушене.

Пневмония

Стеснените дихателни пътища се констатират от лекар

Пневмонията представлява възпаление на белите дробове. Може да бъде предизвиката от различни причини – бактерии, вируси, гъби, паразити, нараняване на дробовете (физическо или химическо), някои лекарства и др. Основните симптоми на заболяването са: повишена температура, втрисане, болки в гърдите, влажна кашлица, недостиг на въздух.

Вирусна инфекция

Вирусните инфекции също могат да причинят стеснени дихателни пътища са често срещан проблем, който може да доведе до редица усложнения – пневмония, възпаление на средното ухо, синузит, и др. Най-често срещаните симптоми на тези инфекции са: хрема, запушен нос, дразнещо и възпалено гърло, кашляне, постоянно кихане, главоболие, мускулни болки.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати