ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Схващане на мускулите - какво да правим?

Схващане на мускулите - какво да правим?

Схващане на мускулите - какво да правим?

Схващането в мускулите се нарича още крампа. Под което и наименование да ви е познато това явление, истината е една – то е неприятно, болезнено и може да саботира всичко – тренировка, разходка, сън. Идват без предупреждение и ни сразяват. Какво можете да направите, когато изпаднете в подобна неприятна ситуация? Има спасение.

На първо място, винаги е превенцията! Научете се да водите такъв начин на живот, че да намалите риска от схващане на мускулите. Най-важното - пийте много вода! Според учените крампите често се проявяват именно заради дехидратация. Важно е да си осигурите и нужното количество електролити. Ниски нива на натрий, калий и магнезий са друга причина за възникването на подобни контракции. Бананите са перфектна храна, защото в нея се съдържа голямо количество калий. Не бива да изключвате солта от менюто си на напълно, защото дефицитът ѝ лесно може да доведе до крампи.

Можете да опитате да си набавите всички важни вещества чрез витамини. Изберете качествени мултивитамини, които обаче да съдържат и минерали. Най-важно е в състава да има витамини В, D, E, магнезий и цинк. За да избегнете схващане, важно е винаги преди тренировка да загрявате и да се разтягате.

Схващане на мускулите

Когато крампата вече е настъпила, за всички тези превантивни мерки е вече късно. Важно е в момента, в който спазмата започне, да спрете за миг и да разтегнете добре болезнения мускул. Можете да масажирате засегнатото място сами. Обикновено около схванатия мускул ще усетите твърдо топче, чиято големина варира спрямо схванатата част от тялото. Масажирайте именно тази част добре. Важно е да спрете с движението, когато усетите крампа. Въпреки че то лекува мускулната треска, ефектът му не е такъв при схващането. Продължавайки с активността, която извършвате, ще влошите болката и състоянието на тялото си.

Можете да прибегнете и до лекарства. Противовъзпалителните медикаменти помагат – те успокояват болката, но, както името им предполага, действат още противовъзпалително. Добър вариант са лекарствата ибупрофен, кетопрофен, диклофенак. Всички те спадат към тази група. Можете да прибегнете и към сходни на лекарствата мехлеми. Те също съдържат молекули от групата на противовъзпалителните медикаменти, но действието им е локално, а не върху целия организъм.

Почти веднага ще усетите облекчение и охлаждане на засегнатото място. Важно е да избягвате загряващите кремове и е абсолютно противопоказно да използвате топли компреси на засегнатото място! Мускулната болка се облекчава само от студено.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати