Ноцебо ефектът

жена с ноцебо

Плацебо ефектът е феноменално по същността си явление, при което пациент може да подобри своето състояние при липса на лечение или с лъжливо лекуване, основано на вярата му, че ще подобри здравето си, тоест лекуване чрез внушение или самовнушение.

Този феномен има и антагонист и той се нарича ноцебо ефект. Това е състояние, което се получава когато умът атакува тялото. Получава се, когато човек се саморазболява чрез внушение. Подобно развитие на нещата е напълно възможно и редица изследвания, проведени с пациенти са го доказали.

Откъде идва определението на феномена, какво на практика се случва и защо?

Наименованието идва от латински, nocebo буквално се разчита като: аз ще навредя. На практика това се е получило след реакция на организма към някой от медицинските препарати, който няма отрицателно въздействие. Ако обаче хората са получили грешна информация, реакцията на организма им е отрицателна към препарата.

Как е открит феноменът? При лечение с плацебо препарат някои от пациентите, върху които се изпитва, получават отрицателен ефект. Отрицателното въздействие надвива положителното, което е заложено като цел, и тогава започва да се говори за ноцебо ефекта.

Какви симптоми се докладват при този ефект?

ноцебо ефект

Обикновено това са оплаквания, които се съобщават при заболявания, свързани с психосоматиката. Те са субективни, към тях се отнасят гаденето, световъртежът, главоболието и умората. Има обаче отчетени и редица обективни симптоми като обрив, повишено кръвно налягане, ускорено сърцебиене.

Ноцебо ефект е по-широко понятие, това са и страховете от въображаеми опасности и болести. Наблюдават се с по-засилена честота при жени и при възрастни хора.

Как да се реагира при поява на ноцебо ефект?

Съветът на специалистите е да се потърси помощ. Борбата с явлението може да се извърши и самостоятелно, но това е изтощително и трудно усилие, което отнема много време и е с неясен изход.

Ноцебо ефектът директно застрашава здравето и дори живота, защото засегнатият от него възприема себе си като беззащитен индивид, който е жертва на външни обстоятелства, които не може да контролира. Демотивацията, която се получава като следствие на тези мисли и разбирания обрича всички следващи действия на неуспех.

Възвръщането на вярата в собствените сили и възможности, както и в благоприятния изход от всяка сложна ситуация решава изхода на борбата с ноцебо ефекта.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати