Тревожна тенденция: Анорексията вече засяга и малки деца

момиче с хранителен проблем
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Хранителните разстройства са сериозен проблем на модерното ни време и засягат все по-широки слоеве от населението. Ето защо е нужно да се разпознават симптомите и да се реагира навреме. Оказва се, че анорексията засяга и малките деца.

Същност на хранителните разстройства и видове

Специалистите отделят четири вида хранителни разстройства:

- Анорексия - отказ от храна;

- Булимия - безконтролно хранене, последвано от предизвикано повръщане на храната;

- Пристъпно преяждане - неконтролируем пристъп на преяждане, което повечето хора не смятат за тревожно;

- Орторексия - мания към здравословно хранене.

Разстройствата засягат не само момичета в тийнейджърска възраст, но и деца. Пациент с тежка анорексия се оказва 11-годишно момче, страдащо от манията, че е дебело.

Орторексията също е сериозно и опасно състояние, тъй като при този проблем стремежът към здравословна храна води до хранене само със сурови продукти, а това се превръща в проблем по-късно. Болестното състояние е аналогично на анорексията и води същите последици след себе си.

Разстройствата в храненето са външна проява на психически проблеми според психолозите. Страдащите са хора, които са перфекционисти в работата си или в училище. Когато не успеят да достигнат резултатите, които са си поставили като цел, те изпадат в депресия и отключват хранителни разстройства.

Психолозите предупреждават, че хранителните разстройства са много трудни за лекуване. При някои пациенти постигат успех, но не винаги той е траен. След години болестта е възможно да се завърне.

Лечение на хранителните разстройства

дете с анорексия

За лечение се използва терапията, създадена специално за такъв тип проблеми и тя дава в момента най-обнадеждаващи резултати в световната практика. Основната цел на терапията е промяна на поведението на хранене на пациента. Ако се установи проблемът още в ранната му фаза, той се решава без лекарствени средства. В по-лошия случай се прилагат лекарства, с които се потиска степента на тревожност.

Има случаи, при които не само стресът, или ниската самооценка са причина за хранителни разстройства. Съществува и генетично предразположение, но все пак социалните предпоставки са водещи.

Как да се открие проблемът?

Специалистите съветват да се наблюдават навиците на хранене на децата, особено в тийнейджърската възрастта. С повишено внимание трябва да се следят симптоми като фокусиране на вниманието върху тялото, непрекъснати оплаквания от излишни килограми, както и засилено внимание към храната.

Настроенията също са показателни при децата с анорексия, защото мозъкът реагира на глада. Депресията, апатията, отдръпването от приятелите и затварянето в себе си са тревожни признаци, които не бива да се неглижират.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати