Лечение на мъжко безплодие

Мъжкото безплодие може да доведе до проблеми в двойката

При много бездетни двойки има повече от една причина за безплодие, така че е вероятно и двете страни да се нуждаят от лекар. Може да са необходими редица тестове, за да се определи на какво се дължи безплодието. В някои случаи причината никога не бива идентифицирана.

Диагностицирането на проблеми с мъжкото безплодие обикновено включва общ медицински преглед и медицинска история. Това включва изследване на гениталиите и задаване на въпроси за наследствени състояния, хронични здравословни проблеми, заболявания, наранявания или операции, които могат да повлияят на фертилитета. Вашият лекар може също да попита за сексуалните навици и за сексуалното развитие по време на пубертета.

Следва анализ на спермата. Пробите от сперма могат да бъдат получени по няколко различни начина. Може да се предостави проба след мастурбиране и еякулиране в специален контейнер в кабинета на лекаря. Поради религиозни или културни убеждения някои мъже предпочитат алтернативен метод. В такива случаи спермата може да бъде събрана чрез използване на специален презерватив по време на полов акт.

След това спермата се изпраща в лаборатория за измерване на броя на сперматозоидите и се търсят аномалии във формата (морфология) и движението (подвижността) им. Лабораторията също така проверява спермата за признаци на проблеми като инфекции.

Често броят на сперматозоидите варира значително при различните мъже. В повечето случаи се извършват няколко анализа на сперма за определен период от време, за да се осигурят точни резултати. Ако анализът на сперматозоидите е нормален, лекарят най-вероятно ще препоръча задълбочено изследване на другия партньор преди провеждане на повече мъжки тестове за безплодие.

Често причината за безплодието при мъжете не може да бъде идентифицирана. Дори ако точната причина не е ясна, лекарят може да препоръча лечения или процедури, които ще доведат до зачеване.

Препоръчва се и жената партньор да се провери. Това може да помогне да се определи дали и при нея ще изисква някакво специфично лечение, или е подходящо да се прилагат асистирани репродуктивни техники.

Няколко са техниките за лечение на мъжкото безплодие.

Честа е хирургията. Например, варикоцеле често може да се коригира хирургично или да се възстанови обструкцията на семепровода. Предишната вазектомия може да бъде обърната. В случаите, когато в еякулата няма сперматозоиди, те често могат да бъдат изтеглени директно от тестисите или епидидима при използване на техники за извличане на сперматозоиди.

Друг вариант е лечение на инфекции. Антибиотичното лечение може да излекува инфекция на репродуктивния тракт, но невинаги възстановява плодовитостта.

Лечения за проблеми с половия акт. Лечението или консултирането могат да помогнат за подобряване на плодовитостта при състояния като еректилна дисфункция или преждевременна еякулация.

Хормонално лечение и медикаменти. Лекарят може да препоръча хормонално заместване или лекарства в случаите, когато безплодието е причинено от високи или ниски нива на определени хормони или проблеми с начина, по който тялото използва хормоните.

Хормонално лечение на мъжко безплодие

Асистирана репродуктивна технология. Тази техника включва получаване на сперматозоиди чрез нормална еякулация, хирургична екстракция или от донорни индивиди, в зависимост от конкретния случай и желания. След това сперматозоидите се вкарват в женския генитален тракт или се използват за извършване на ин витро оплождане или интрацитоплазмено инжектиране на сперма.

Има няколко стъпки, които можете да предприемете у дома, за да увеличите шансовете си за постигане на бременност.

На първо място, това е увеличаването на честотата на секса. Наличието на сексуален контакт всеки ден, започващ най-малко четири дни преди овулацията, увеличава шансовете на партньорката ви да забременее.

Правете секс, когато е възможно оплождане. Една жена е вероятно да забременее по време на овулация, която се случва в средата на периода между менструалните цикли. Това ще гарантира, че сперматозоидите, които могат да живеят няколко дни, ще са на място, когато е възможно зачеването.

Избягвайте използването на лубрикант. Тези продукти и слюнката могат да влошат движението и функцията на спермата. Попитайте Вашия лекар за безопасни за спермата лубриканти.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати