Как да заспим бързо след натоварен ден?

бързо заспиване

Дали сме натоварени от работа, пътуване или по друга причина, често изтощението ни идва в повече. Организмът се превъзбужда, физическата умора преминава и в психическа, и това ни пречи да заспим, колкото и да ни се иска да го направим.

Ето как да се отпуснете и да си осигурите качествен и заслужен сън след тежък ден.

1. Отпуснете се и направете нещо, което обичате

Дали ще чуете близък човек, ще гледате любимото си предаване или ще си вземете отпускаща вана, няма значение. Мозъкът се нуждае от време да се отърси от натоварените часове. След като се успокои, ще може да се отдаде на хубав сън.

2. Забравете за смартфона преди сън

Светлината, която излъчват технологиите, пречи да организма да заспи. Те влияят по такъв начин на хормоните, нарушават естествения им ритъм и пречат на организма да се успокои. Съответно, ще заспите по-трудно и няма да бъдете свежи, когато се събудите.

3. Душ преди сън

вана за бързо заспиване

Добра идея е да си вземете душ или вана преди лягане. Няма по-отпускащо нещо от една баня, особено ако добавите няколко капки ароматно етерично масло с успокояващо действие.

4. Направете си лека вечеря

Ако чувствате глад. Нека тя да се състои от лека храна, която да не раздразни стомаха. Плодове, кисело мляко, едно яйце, малко зеленчуци или ядки. Не прекалявайте.

5. Създайте си режим

Лягайте си по едно и също време всяка вечер, за да не объркате организма си. По този начин, той ще свикне и щом стане време за лягане, ще се отпуска и ще ви съдейства за качествен сън.

6. Лека разходка преди лягане

Дали ще разходите домашния си любимец или себе си, не е от значение, 15 минути са достатъчни, за да разтоварите тялото си. Тихите топли вечери биха могли да успокоят съзнанието ви. Погледайте звездите или красивата гледка, която се разкрива от дома ви, ако имате такава. Леката тренировка също би могла да свърши тази работа.

7. Редовно проветрявайте дома си

Необходим е чист въздух, за да спите добре. Стаята трябва да бъде с нормална температура – нито студена, нито твърде топла.

8. Медитация

Опитайте да останете насаме със съзнанието си. Мислете си за хубави, позитивни неща. Правете йога или медитирайте. Нека това бъде ваш ритуал всяка вечер, който ще ви помогне да си осигурите качествен и спокоен сън.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари