Как да лекуваме възпаленото гърло при деца

Възпалено гърло при дете
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp-56%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
90.00 лв.
40.00 лв.
Виж ››

До навършване на три-четири годишна възраст детският организъм все още не е укрепнал и по тази причина е силно податлив и предразположен към различни инфекции на горните дихателни пътища и белите дробове.

Предразполагащи фактори са чувствителността на организма към вредните въздействия от околната среда, начин на хранене и някои наследствени фактори.

В тази възраст все още липсват хигиенни навици при детето, а близкият контакт с други деца (болни), консумацията на твърде студени храни (сладолед, газирани напитки) допълнително предразполагат към разболяване. Възпалението на гърлото най-често се причинява от респираторни вируси.

Симптомите са болки и зачервяване на гърлото и сливиците. Освен болки в гърлото могат да се появят оплаквания от секреция от носа, зачервяване на конюнктивите, кашлица, спаднал или дрезгав глас.

Когато детето освен възпалено гърло има запушен нос, главоболие, леко повишена температура, загуба на апетит, често кихане, най-вероятно се касае за настинка, причинена от някой респираторен вирус. Но когато температурата е висока висока, кашлицата е суха, има мускулни болки, главоболие, загуба на апетит, замаяност, повръщане и втрисане, най-вероятно се касае за грип.

Лечението на възпалено гърло при децата основно е насочено към облекчаване признаците на заболяването и борба с конкретния причинител. За облекчаване на признаците се препоръчват топли напитки като чай с мед (при по-големи деца).

При деца над 5 години се препоръчват гаргара със солена вода или вода с разредена в нея сода бикарбонат, а също така загряващи компреси на гърлото или гърдите.

Най-често използваният метод за лечение на възпалено гърло е намазването на гърдите на детето с мед, ракия, или свинска мас, и покриването им с надупчен вестник /стига то да няма висока температура/.

В такива моменти тялото се нужда от витамини, а те могат да се набавят от плодове, отвара от шипка, черна и червена боровинка, касис, арония. При по-големи деца успешно могат да се прилагат инхалации, които облекчават болките в гърлото.

Сварява се вода с лайка, и след като се махне от котлона, се поставя сода за хляб. Над съда се поставя фуния с подходящ размер и през отвора на фунията се приканва детето да диша. Като се завива главата с кърпа над съда.

Болното гърло е съпроводено и от висока температура

При всички случаи болното дете се нуждае от почивка в тиха и спокойна среда. Прием на достатъчно течности и разбира се, всепризната за средство номер едно при настинка пилешка супа. Но при влошаване или по-тежко общо състояние на детето е задължително посещението при лекаря, тъй като е възможно да се касае за нещо по-сериозно от обикновена настинка. Той може да предпише необходимите противовирусни противовъзпалителни препарати.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати