Миопунктура - що е то и за какво помага?

миопунктура
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Всички знаем какво е акупунктура. Това е метод, при който чрез убождане до 2-3 сантиметра се стимулират определени мускули или мускулни групи и това представлява вид терапия при някакви проблеми в костно-мускулната система.

Съществува и друг вид терапия чрез убождане с игли, нарича се миопунктура. Какво представлява миопунктурата и по какво се различава от акопунктурата? За какво се използва?

Същност на миопунктурата

Миопунктурата по дефиницията спада към миниинвазивните методи на лечение, при които тялото бива стимулирано с нетравматични игли с дължина до 10 сантиметра, но много тънки - само 0. 25 милиметра в диаметър.

Тъй като са съвсем тънки, иглите влизат напълно безболезнено в тъканта, а за това спомага и специалният инжектор, който се използва. Целта е да се достигне до дълбоките мускулни структури в тялото и да се повлияят с терапевтична цел. Тези структури са достъпни само при хирургически интервенции, но оперативната намеса не винаги е подходяща при всички проблеми в скелетно-мускулната система. Тогава да помощ идва миопунктурата.

Принцип на работа на миопунктурата

Когато мозъкът изпрати сигнал до някой мускул, той се поляризира. За да се отпусне, той трябва да се деполяризира. Понякога обаче това не се случва и мускулатурата остава постоянно скъсена. Получават се крампи, а те са болезнени.

В по-дълъг период от време се получават различни увреждания - така нареченият тенисистки лакът, различни изкривявания на скелета и много други. Миопунктурата цели да деполяризира мускула, както и да повлияе благотворно на костта, с която е свързан.

лечение с миопунктура

При какви състояния се използва миопунктура?

Болки в кръста, гърба и при главоболие;

• Тенис лакът, синдром на замръзналото рамо;

• При болки в колене, глезени и плоски стъпала;

Фибромиалгия, тендинит;

Плексит, невралгия;

Дискова херния, пареза, включително акушерска пареза;

• Изкривявания в гръбнака от различно естество;

• Мускулни дистрофии.

Болката и миопунктурата

Боли ли миопунктурата е въпрос, който всеки си задава. Според лекарите това е напълно безболезнен метод заради тънките игли, както и заради работата с инжектор, който прави процедурата изключително бърза. А пробвалите са на мнение, че дори да се усети нещо, ефектът заслужава да се пренебрегне неприятното усещане за болка.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати