Дехидратацията на тялото пречи на концентрацията

главоболие заради дехидратация
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-24%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Водата е от съществено значение за човешкия живот. Тя представлява 50-70% от телесното тегло и е от решаващо значение за повечето функции, протичащи в тялото. Всеки дефицит на вода – чрез дехидратация, болест, физическа активност или топлинен стрес, може да накара човек да се почувства зле. Първо се чувстваме жадни и уморени и може да развием леко главоболие.

Ново проучване открива, че дехидратацията не само уврежда хората физически. Тя може също да доведе до когнитивен спад. Според неотдавнашното изследване на Технологичния институт Джорджия в Атланта само няколко часа енергична активност по време на топло време без пиене на течности или хранене може да повлияе значително на концентрацията.

Изследователите установиха, че най-засегнати са дехидратираните хора, извършващи дейности, които изискват внимание към детайлите или са монотонни.

Функции като комплексно решаване на проблеми, координация и внимание са засегнати най-много, докато дейностите, включващи бързи реакции, не са засегнати.

Авторите на изследването заявяват, че трябва да се обърне внимание на запазването на фокуса по време на дълги срещи, шофирането на автомобил или монотонното изпълнение на работа във фабрики, когато температурите са прекалено високи. Те отбелязват, че продължителното каране на автомобил в горещо време, без да се пият течности, може да е изключително опасно за човек, защото загубата на концентрация може да доведе до тежки инциденти.

пиене на вода за предпазване от дехидратация

В проучването участвали повече от 300 човека, които в условия на лека дехидратация и висока стайна температура трябвало да изпълняват различни дейности. Изследователите следели загубата на телесни течности при доброволците, като се стараели тя да не надвиши 6%. Установено е, че когнитивините нарушения настъпват още при загубата на едва 2% от телесните течности.

Тогава се проявяват негативни ефекти на настроението, вниманието, паметта и моторната координация. Учените са установили, че течността на мозъчната тъкан намалява с дехидратацията, като по този начин намалява обемът на мозъка и временно се засяга функцията на клетките.

Няма точно установено количество вода, което човек трябва да приема на ден. Това зависи от редица фактори като състава на тялото, метаболизма, диетата, климата и облеклото.

Според Световната здравна организация дневният прием на течности при възрастни мъже и жени е съответно 3. 7 и 2. 7 литра на ден. Около 80% от общата дневна вода трябва да бъде получена от напитки (включително вода, кофеинови напитки и алкохол), а останалите 20% от храната.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати