Най-често срещаните симптоми на стрес

Проблемите в работата са причина за много стрес
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
11.05 лв.
Виж ››

За никого не е тайна, че прекаленият стрес е причина за много болести. Когато е в малки количества и може да бъде контролиран, стресът е много добър стимулатор – кара ни да бъдем по-бързи, да работим по-усилено, да мислим по-гъвкаво.

Но когато е в големи количества, е изключително опасен за здравето ни. Данните от изследване показват, че 33% от възрастните са подложени на прекомерни количества стрес.

Разбира се, като всяко друго болестно състояние и прекаленият стрес има много симптоми, които подсказват за наличието му. Един от най-разпространените признаци на стрес е акнето. Високите нива на стрес карат хората да докосват лицата си по-често.

По този начин те спомагат за разпространението на бактериите, които причиняват пъпки. Доказателство за това са резултатите от едно изследване, проведено сред 22-ма души. Преди да бъде проведено те не страдали от акне, но по време на изследването учените ги подложили на стрес, а като резултат от това се появило и акнето.

Вторият най-разпространен симптом е главоболието. В изследване, проведено сред 267 доброволци, страдащи от хронично главоболие, се констатира, че стресиращо преживяване е отключило този тип главоболие в 45% от случаите. Друг признак за стрес е болка, простираща се по цялото тяло.

Главоболието може да се дължи на стрес

Третият най-често срещан симптом за стреса е отслабена имунна система. В едно изследване учените разделили 235 възрастни на две групи – с високи и с ниски нива на стрес, за шест месеца.

След края на изследването стигнали до заключението, че хората, които са били в групата с висок стрес, са със 70% повече респираторни инфекции и 61% повече симптоми в сравнение с хората от другата група. Учените са на мнение, че стресът е свързан с повишена чувствителност към развитие на инфекция на горните дихателни пътища.

Други симптоми за високите нива на стреса са умората, намалените енергийни нива и безсънието. Различни изследвания потвърждават връзката между стреса и липсата на сън.

Липсата на сексуално желание е признак на стрес

Именно заради това се смята и че стресът е една от причините за депресия. Проучване, проведено сред 240 тийнейджъри, доказва, че прекаленият стрес е довел до засилване на депресивните симптоми.

Стресът може да окаже влияние и върху сексуалното желание. Изследване, проведено сред нежната половина на обществото, показва, че жените, които са подложени на постоянен стрес изпитват по-малко възбуда и желание за сексуална активност, отколкото тези, при които количеството на стреса е по-малко.

Симптоми за повишен стрес могат да бъдат и някои проблеми в храносмилателната система като диария или запек. Хроничният стрес може да доведе до редица стомашни нарушения – възпалително заболяване на червата, синдром на раздразнените черва и други.

Данните от анализ на 18 изследвания показват, че в 72% от случаите е установена връзка между стреса и храносмилателните смущения, а 62% от участниците твърдят, че са имали повишен глад.

Един от най-показателните симптоми за хроничния стрес е сърцебиенето. Учените са доказали, че стресът води до значително повишаване на сърдечната честота. А освен това причинява и завишаване на нивата на кръвно налягане и сърдечния ритъм.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати