Грижа за здравето вкъщи: прегледите, които всяка жена трябва да си прави сама

Грижа за здравето вкъщи: прегледите, които всяка жена трябва да си прави сама

Днес се грижим за здравето си повече от всякога. Имаме необходимата информация за това как да се храним, как да тренираме, как да живеем по-полезно. Знаем кое как ни вреди. Знаем симптомите, за които трябва да следим.

Знаете ли обаче, че годишната профилактика при личния ви лекар не е достатъчна? И че той прави общи прегледи, които не биха показали изменения, които могат да бъдат опасни за живота ни? Освен да посещаваме специалисти ежегодно, има друг начин, по който можем да следим здравето си – чрез домашни прегледи.

Преглеждайте сами гърдите си

Всяка жена трябва да преглежда гърдите си. Именно ракът на гърдата е най-разпространен сред нежния пол. Това онкологично заболяване засяга все повече млади жени. Затова не бива да мислите, че сте защитена, ако сте под определена възраст. Лесно е да проследите за изменения у дома. На първо място, трябва да познавате гърдите си. Важно е да знаете каква е нормалната им структура. Именно домашните прегледи помага да забележим евентуални изменения като бучки. Именно тези бучки, преди да имате каквито и да е други симптоми, биха насочили към изследвания, които ще изключат злокачествени изменения. Помнете: винаги трябва да преглеждате гърдите си след менструалния си цикъл. Причината – през него структурата им е изменена, след овулация те добиват зърнеста структура, която може да ви изплаши безпричинно. Следете още и за зачервяване, промени в зърната, изтичане на секрет, промени в размера на гърдите. И помнете – не всяка бучка е злокачествено заболяване; не всяко изменение е рак.

Оглеждайте кожата си

Грижа за здравето вкъщи: прегледите, които всяка жена трябва да си прави сама

Важно е да преглеждате и кожата си. Следете за появата на нови петна по кожата или бенки, изменения на вече съществуващи брадавици и образувания. Този преглед извършвайте веднъж в месеца. Важно е да следите всички петна по тялото си, особено тези, които имат неправилна форма, имат различни пигменти по себе си, създават някакъв дискомфорт. Старателно преглеждайте дори онези части, които ви е трудно да видите – не пропускайте скалпа или гърба. Можете да помолите близък човек да направи снимка на бенките ви – това е един от най-лесните и бързи начини да забележите дали те се променят. Ако забележите подобна тенденция, посетете дерматолог.

Следете и теглото си

Вероятно всяка дама го прави, но оставете суетата на заден план. Наднормените килограми могат да доведат до някои заболявания като например диабет, метаболитен синдром, сърдечносъдови проблеми. Според учени важна е не само цифрата, която кантарът показва, а обиколката на талията – именно там се трупат най-много подкожни мазнини, които допринасят за покачване на нивата на холестерол в тялото ни.

Следете кръвното налягане и пулса си

Грижа за здравето вкъщи: прегледите, които всяка жена трябва да си прави сама

В случай че не страдате от хипертония, достатъчно е да мерите кръвното си веднъж годишно. Или когато се чувствате зле – имате ли силна болка в главата или сърцебиене, извадете апарата си. Пулсът пък говори повече, отколкото си мислим – прескачанията, прекалено бавния или прекалено забързания пулс могат да насочат лекаря ви към проблеми с щитовидната жлеза.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати