Изненадващи навици, които намаляват възпалението

Изненадващи навици, които намаляват възпалението

Когато нещо вредно или дразнещо засяга част от нашето тяло, има биологичен отговор, който се опитва да го отстрани. Признаците и симптомите на възпаление могат да бъдат неудобни, но са доказателство, че тялото се опитва да се излекува.

Възпалението е част от имунния отговор на организма. То може да бъде от полза, когато например коляното ви е ударено и тъканите се нуждаят от грижа и защита. Понякога обаче възпалението може да продължи по-дълго от необходимото, причинявайки повече вреда, отколкото полза. Тогава то става опасно и трябва да се държи под контрол. Възпаленията са виновници за хроничните заболявания, повишението на теглото, онкологичните заболявания.

Има различни начини да се държи възпалението далеч, някои от тях са доста изненадващи.

Масаж

Такъв например е масажът. Процедурата може да ви накара да се почувствате чудесно и да се отпуснете, но също така да ви спаси от стреса. Масажите намаляват възпалителните хормони на стреса. Дори нещо толкова просто като масаж на скалпа само за 15 минути може да доведе до разликата в нивата на кортизола и кръвното налягане.

Сушени подправки

Изненадващи навици, които намаляват възпалението

Срещу възпаленията могат да ви помогнат сушените подправки във вашата кухня. Обикновено пресните са най-добри, но не непременно когато става въпрос за противовъзпалителния потенциал на билките. Те са пълни с антиоксидантни растителни съединения, наречени полифеноли. Доказано е, че най-много антиоксиданти има в сушените риган, мащерка и босилек. Така че сухите подправки спокойно могат да се приемат като здравословен и противовъзпалителен препарат за приготвяне на храна.

Не на антибиотици, когато не ви трябват

Изненадващи навици, които намаляват възпалението

За да се предпазите от възпаленията, трябва да кажете не на антибиотици, когато не ви трябват. Разбира се, тези медикаменти могат да бъдат животоспасяващи, но приемането им ненужно може да доведе до възпаление. Те убиват както добрите, така и лошите бактерии в червата. Прекъсването на бактериалния баланс може да предизвика възпаление. Избягвайте да ги приемате ненужно, например при вирусни заболявания, препоръчват Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Яжте яйца

Изненадващи навици, които намаляват възпалението

Друг вариант да се пазите от възпаленията, е да ядете яйца. Те съдържат големи количества витамин D, който е мощно противовъзпалително средство. Освен чрез яйца можете да си набавите важния витамин и чрез консумация на сьомга и риба тон и със стоене на слънце.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати