Какво трябва да знаем за лазерната корекция на зрението?

Преди лазерна корекция трябва ще ви бъдат направени пълни изследвания на очите

Лазерната корекция на зрението или кератомилеза и е двуетапна процедура.

При първата стъпка се прави малък разрез (около микрон) в роговицата – повърхността на окото. Това отнема само няколко секунди и хирургът използва или микрокератомен, или фемтосекунден лазер.

След това внимателно вдига клапата, за да открие мястото, където действително ще извършва лечението за корекция на зрението, точно под повърхността на окото.

Във втората стъпка се използва компютърно управляван ексимерен лазер, за да се отстранят микроскопичните парчета тъкан, създаващи проблеми със зрението на пациента. Клапата след това се поставя обратно на мястото си, за да действа като естествена превръзка и защитава преоформената част на роговицата, докато тя се лекува.

Дали в действителност изстрелват лазери в очите ви? Отговорът е да. На първо място, лазерите са просто лъчи светлина, които се движат заедно в една и съща дължина на вълната при различни скорости.

С лазерната корекция на окото подобрява зрението

Например, фемтосекундният лазер, който понякога се използва за създаване на клапата, е инфрачервен лазер, който пулсира в една квадрилионна част от секундата, за да създаде микроскопични смущения в тъканта на роговицата.

Ексимерният лазер, използван за коригиране на зрението, е прохладен, ултравиолетов лъч с честота на пулса до 1000 Hz. Лазерите се използват при всички видове операции, тъй като са изключително точни.

Лазерната корекция на зрението е относително безболезнена, защото се използват обезболяващи капки за анестезиране на очите преди и по време на процедурата.

Пациентите обикновено изпитват натиск от държача на клепача, използван за предотвратяване на мигането. Извън това сещане се чувстват удобно с обезболяващи и смазващи капки. След процедурата някои пациенти имат лек дискомфорт, който средно продължава около 5 часа.

Процедурата не изисква пълна упойка. Обикновенно ако пациентите са прекалено неспокойни, им се дава успокоително. Смята са се безопасна и точна процедура. Статистиката показва, че лазерната корекция постига 96% удовлетвореност сред пациентите и 92% ефективност.

След лазерна корекция се нуждаете от капки за очи

Като всяка медицинска процедура и ларезната корекция на очите има своите странични ефекти. В периода на възстановяване можете да почувствате очите си сухи, чувствителни към светлина или раздразнение. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар за симптомите си по време на посещенията след процедурата.

Някои пациенти изпитват странични ефекти, които обикновено включват визуални симптоми от нощно виждане като отблясъци, ореоли и звезди, както и сухота в очите.

Обикновено ореолите и отблясъците постепенно изчезват след период от няколко седмици или месеци, може би до една година. Някои хора се нуждаят от допълнителни курсове за капки за очи, за да помогнат за намаляване на възпалението и/или сухото око, което може да допринесе за визуални симптоми.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари