Закусвай, ако не искаш да си докараш сърдечен проблем

акусвай, ако не искаш да си докараш сърдечен проблем

Закуската е първото от трите основни хранения за деня, което много хора са свикнали да пропускат или просто го заменят с чаша кафе или чай. Това се прави обикновено, за да се регулира теглото, а в по-късна възраст е вече неизкореним навик, създаван с десетилетия.

Как това се отразява обаче на здравето ни? Повечето хора, които не закусват, не се замислят върху ефекта от пропуснатото хранене, а някои дори смятат, че това е здравословна диета.

Резултати от изследване върху здравето на хората, които не закусват

Тъй като числото на пропускащите закуската е твърде голямо, учени от университета в Айова се заели с експеримент, който да проучи как се отразява пропуска на първото хранене върху здравето на хората.

Закуска

В продължение на 16 години те наблюдавали няколко групи хора във възрастовия диапазон 65-75 години, когато здравният статус се променя негативно. В началото на изследването всички 6500 участници в експеримента били здрави. Повече от половината от тях били редовно закусващи, двадесет и пет процента закусвали нередовно, а 16 процента пропускали закуската.

Експериментът дал интересни резултати. Тези, които не закусват, са почти напълно изложени на риска от смърт, следствие на заболяване на сърцето, а рискът изобщо от по-ранна смърт е с 20 процента по-голям. При незакусващите инсултите са три пъти по-често явление.

Изводът е, че хората, които искат да имат здраво сърце, трябва да закусват редовно. Ако редовно си изяждате закуската, кръвоносните ви съдове ще са два пъти по-гъвкави от тези на незакусващите. Отлаганията в съдовете също ще бъдат по-малко. При такова състояние на най-важния орган сърдечните заболявания са значително по-редки.

Закусвай, ако не искаш да си докараш сърдечен проблем

Ако се пропусне закуската, това увеличава риска и от други сериозни заболявания като диабет, високо кръвно и завишени нива на холестерола. Ръководителят на изследването съветва хората да закусват редовно, за да си осигурят здрава сърдечносъдова система. А това означава да живеят по-дълго с прост, лесен и приятен начин за поддържане на сърцето.

Просто променете вредния навик да пропускате закуската.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати