Поне 30 минути спорт на ден, ако работиш на бюро

Поне 30 минути спорт на ден, ако работиш на бюро

Работата в офис зад бюрото може да изглежда лека откъм физическа натовареност, но всъщност е вредна и дори опасна за здравето. Прекомерно дългото време, прекарано в седнало положение, се отразява зле на фигурата, която губи своята гъвкавост, а мускулите се отпускат и отслабват. Гърбът често се изкривява от неправилно заета стойка и така цялото тяло добива непривлекателен вид.

Това не е единствената негативна промяна, следствие на заседяването. По-неприятната и опасна последица е въздействието върху здравето от заседналия начин на живот.

Учени от университета в Сидни, Австралия, са провери задълбочено изследване върху последиците от продължителното седене зад бюрото в офиса. Техните изводи налагат хората, които работят такъв тип работа, да преосмислят добре начините, с които да си осигурят нужното им движение.

Резултати от изследването на австралийски учени за последиците от работата на бюро

Поне 30 минути спорт на ден, ако работиш на бюро

Според авторите на проучването хората, които прекарват на бюро повече от шест часа на ден, се нуждаят от половин час движение, за да предотвратят опасностите от заседналото ежедневие. Опасностите за тях се състоят в повишението на риска от сърдечносъдови заболявания със смъртен изход в сравнение с тези, които се движат поне по 1 час на ден.

На резултатите от проучването трябва да се гледа сериозно, защото то е продължило девет години и е обхванало 150 хиляди души на възраст над 45 години. Това е сериозна представителна извадка на средностатистическия офисен служител.

Дългото заседяване неподвижно зад бюрото се отразява зле и се проявява в заболявания като рак, диабет, затлъстяване и дори депресия.

Препоръки на изследващия екип от учени

30 минути спорт

Движението понижава риска от болести на сърцето за хората, които прекарват седнали по четири или по-малко часа на ден, но не и за тези, които продължително седят на едно място.

За тези, на които се налага да работят дълги часове седнали, се препоръчва умерената физическа активност всеки ден - между 20 и 40 минути. Тя трябва да се изразява в разходки или изкачване на стълби. Може да представлява и леки физически упражнения.

Тези, които седят всеки ден над 8 часа, са изложени на риск от сърдечни заболявания, предизвикващи смърт, с цели 107 процента повече от тези, които се движат поне по един час дневно и седят не повече от четири часа.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари