Естествени антидепресанти

Естествени антидепресанти

Депресията е едно от най-често срещаните психически разстройства. Само в Съединените щати всяка година от нея страдат близо 20 милиона души. В световен мащаб – изчислено е, че 1 от 10 души приема антидепресанти, за да се справи с депресивните и тревожни мисли, паническите атаки и фобиите.

Тези лекарства обаче не действат еднакво добре за всички. Нещо повече откриването на най-подходящата им форма понякога може да е истинско предизвикателство.

Ако вече сте опитвали антидепресанти и сте установили, че те не работят за вашия организъм или пък търсите естествен начин, който ще пребори симптомите, следващите редове с естествени антидепресанти са за вас.

Куркума

Естествени антидепресанти

Златистата подправка се използва в индийската кухня. Използва се обаче и в медицината. Отдавна е установено, че съединението куркумин, откъдето идва и името на подправката, има свойства, които подобряват настроението и мозъчните функции. Опитайте да използвате куркумата по-често – вкусът ѝ отива на всичко. Можете да я добавяте в ориз, в различни видове паста, да я ползвате за мариноване на месо. В случай че вкусът ѝ не ви допада, можете да прибегнете до добавки, които съдържат голяма доза куркумин.

Рибено масло

Естествени антидепресанти

Рибеното масло има десетки, дори стотици полезни свойства. През годините е установено, че то се грижи за всички системи в тялото ни. Една от тях – нервната. Проучвания сочат, че в някои случаи депресията е свързана с ниски нива на Омега-3 в мозъка. Затова опитайте рибено масло – или под формата на добавка, или чрез по-големи количества мазна риба и растителни мазнини – зехтин, какаово и кокосово масло.

Жълт кантарион

Естествени антидепресанти

Жълтият кантарион е билка с доказани качества, но трябва да я използвате с повишено внимание. В случай че приемате антидепресанти, тя е абсолютно противопоказна – може да се получи предозиране и сериозно потискане на функциите на цялото тяло. Доказано е, че билката действа силно и значително подобрява депресивните и паническите симптоми. В случай че решите да пиете чай от жълт кантарион, консултирайте се първо с лекуващия си лекар. Четете листовката на всяко лекарство, което приемате, за да видите взаимодейства ли то с билката.

Естествени антидепресанти

Лавандула, маточина и лайка

Това са три билки, които също доказано помагат при тревожност и депресия. Действието им е много по-меко от това на жълтия кантарион, така че те на практика са безопасни. Опитайте чаша отвара – или от трите билки, или от всяка поотделно, преди лягане. Ще усетите облекчение веднага. Масло от лавандула можете да използвате и под формата на ароматерапия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати