Здравословният начин на живот пази сърцето по време на менопаузата

жени в менопаузата

Жените, които водят здравословен начин на живот по време на прехода към менопаузата, имат по-здрави кръвоносни съдове, докато остаряват, показва ново проучване.

В сравнение с жените, които са водили по-малко здравословен начин на живот, тези, които са пазили здравето си, имат по-малко удебеляване и натрупване на мастна плака в артериите, установиха изследователите.

Средната възраст е ключов момент за жените, стане ли въпрос за сърдечно-съдови проблеми. Това е времето, в което те трябва да вземат живота си в ръце и да започнат да живеят здравословно, казва авторът на изследването д-р Ана Бейлин, която е доцент по хранителни науки и епидемиология в Училището по обществено здраве на Мичиганския университет.

Данните показват, че промените, които често се появяват при менопаузата, особено по-високите нива на холестерола и кръвното налягане, могат да увеличат риска от инфаркт, инсулт и намалени умствени способности по-късно в живота.

Добрата новина е, че жените на средна възраст могат да вземат благосъстоянието си в собствените си ръце и да направят здравословни промени в начина си на живот като избягване на тютюнев дим, хранене с по-здравословни храни и увеличаване на физическата активност за намаляване на сърдечно-съдовия риск, казва Бейлин.

здравослвен живот при менопауза

В проучването били разгледани данните на повече от 1100 жени на възраст между 42 и 52 години, които участвали в проучване на Националния институт за стареене на САЩ и били следени повече от 15 години. Всички участници трябвало да попълват въпросници с навиците, които имат, дали спортуват, пушат и с какво обикновено се хранят. Всяка година те били подлагани на ултразвук на коронарната артерия, който показвал образи на вътрешността на артерията, водещи до сърцето.

Обобщените данни ясно показали, че жените, които водели най-здравословния начин на живот, имали и съответно най-малко артериално удебеляване на мастните плаки в жизненоважните кръвоносни съдове. Анализът показал още, че въздържанието от тютюнопушене има най-силна връзка с по-здравите артерии.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати