Симптоми, които изпитваме при овулация

Симптоми, които изпитваме при овулация

Овулацията е естествен период от менструалния цикъл на всяка жена – всеки месец през годината, преди самото течение да настъпи, тялото ни се подготвя за бременност. Именно това е периодът, в който е най-вероятно тя да се случи. Последни проучвания показват, че по-голямата половина от дамите изпитва дискомфорт или болка при овулация. Това не означава, че в тялото ни се случва притеснителен процес. Напротив.

Оказва се, че подобни неприятни усещания изпитват жени, които са напълно здрави. Какви могат да са симптомите, че сте в овулация?

Спазми

Овулация

Спазмите са особено типични за този период. Те са подобни на менструалните, но обикновено са по-слаби. Въпреки това в редки случаи се случва те да са подобни на тези през цикъла ни, а някои жени дори разказват, че болките от овулацията понякога са по-силни. Обикновено спазмите се усещат в яйчниците, които се подготвят да отделят яйцеклетките, които при бременност ще се превърнат в ембрион. Нормално е това да води до известен дискомфорт.

Болки в кръста

Болка в кръста е друг симптом, който е чест при овулация. Не е задължително тя да се проявява при всяка менструация, дори и при жена, за която подобни симптоми са типични. Причината за тази болка е локацията на яйчниците. Това означава, че болката може да се мести, макар и идвайки от едно и също място. Това е и причината да изпитваме болки в кръста при менструация. Обикновено тези болки са тъпи, за разлика от крампите.

Дискомфорт в гърдите

Дискомфортът в гърдите е симптом, че с те в овулация

Макар и да е типично този симптом да възниква при предменструалния синдром, при някои жени чувствителността и болката в тази област започват още в овулацията. Причините са напълно хормонални и не бива да се притеснявате от такава болка. Често през този период гърдите стават и на бучки – затова и лекари препоръчват, когато се преглеждаме сами, това винаги да се случва точно след менструация. Подобни симптоми не бива да ви плашат.

Засилено течение

Зацапването и течението често се свързват със здравословен проблем. Що се отнася до менструалния ви цикъл обаче, те са ясен индикатор, че сте в овулация. И не бива да ви плашат.

Подуване

Някои жени изпитват и подуване. Важно е през този период да се храните здравословно и с храни, които са лесно смилаеми, ако и вие страдате от подобни оплаквания.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати