ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»За какво помага билката бабини зъби

За какво помага билката бабини зъби

Билката бабини зъби расте на много места
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Билките са природно чудо, с което нашата страна е много богата. България е на едно от първите места по износ на билки. Лечебните качества на този безценен дар от природата отдавна са проучени и използването им е в основата на цялата народна медицина.

Билките са съставна част и на повечето лекарства от традиционната медицина, така че приложението им ще продължи да бъде редовна практика и в бъдеще.

Една от добре познатите и широко прилагани билки е известна с народното си название бабини зъби. В медицината я наричат Трибулус.

Обща характеристика на билката бабини зъби

Бабини зъби е много често срещана билка. Ареалът на разпространение е широк, но най-често се открива в южните части на страната, както и по Черноморието, защото е топлолюбиво растение. Вирее добре по песъчливите и каменисти места.

Това тревисто растение расте без нужда от грижа, то е плевел. Открива се в лозята и сред селскостопанските култури, които се копаят. Хората, които събират билката, я разпознават лесно по елипсовидните листа, цветът в лимонено жълто и малкия плод, покрит с шипове. Когато узрее, плодът се разпада на пет подобни на орех плода, които също имат шипове.

Бабини зъби

Лечебни са надземните части на растението. В билкарството и народната медицина се използва цялата надземна част. Събраната суровина се суши и влиза като съставка в различни рецепти.

За какво помага билката бабини зъби?

Билката бабини зъби заслужава напълно определението природен дар, защото съчетава в себе си невероятно многообразие от полезни качества.

Тя оказва общо тонизиращо въздействие на организма, помага за справяне с раздразнението, на състоянието на обща умора и отпадналост, безсъние, липса на физически сили и апатия.

Тази билка е популярен лек за регулиране на кръвното налягане.

Бабините зъби са билка, позната и с антибактериалните си свойства и затова я прилагат при уринарни оплаквания. Лечебно средство е за псориазис, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Бабини зъби е естествен афродизиак и за двата пола и се препоръчва за повишаване на потентността. Бабини зъби лекува проблеми с простатата и смущения в резултат на менопауза.

Хората, които спортуват активно, я познават добре, защото е един от природните начини за трупане на мускулна маса. Може да бъде срещната в много добавки, които се използват активно при фитнеса.

Запарка с бабини зъби
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА

Цялото това многообразие от полезни и лечебни свойства на бабините зъби се дължи на съдържащите се в билката флаваноиди, трибулозиди и най-вече сапонини, влияещи върху обмяната на веществата. Те са и естествен имуностимулатор.

Начини на приемане на билката бабини зъби

Билката се приема под различна форма - чай, отвара, тинктура, запарка и други.

Чаят и отварата са водни разтвори, а тинктурата е извлек, който е концентрат на полезните съставки и се приема под формата на капки за по-бърз ефект.

Тази билка няма изразени странични ефекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати