ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Ако работата ви стресира, ще остареете по-бързо

Ако работата ви стресира, ще остареете по-бързо

Стресиращата работа скъсява живота

Работа и стрес са две понятия, които в забързаното ни ежедневие са станали почти пълни синоними. Стресът на работното място вече е норма, за съжаление.

И тази тенденция не само, че не отмира, а даже се задълбочава. Много компании поставят като изискване към бъдещите си служители да могат да работят в силно стресова среда.

Стресът съпътства обаче и обучението в училище и в университетите. Изискванията за бързи резултати, които се проверяват непрекъснато с всевъзможни тестове, водят най-често да стрес подрастващите, а и вече по-улегналите студенти.

На фона на тези тенденции идва заключението на американски научен екип, провел изследване върху отражението на стреса на работното място и в училищната среда. Според тях напрежението в стресовите ситуации води до ускорено скъсяване на дължината на теломерите.

Какво ще рече това?

Теломерите защитават ДНК от различни увреждания при клетъчно делене. Те са индикатор за стареене на клетките. Експериментът е проверявал дължината на теломерите, защото при клетъчно стареене е известно, че тя се скъсява. В края на живота на всяка клетка теломерът е по-къс.

Измерванията показали, че при напрегнато учене стареенето на ДНК клетките се забързва около шест пъти. И този процес зависи от продължителността на учебните часове или лекции.

Такава връзка се открива и при хора, които продължително време са подложени на стресови ситуации.

При студенти, които едновременно учат и работят, тези процеси са особено ясно изразени, казват учените, провели експеримента с 250 студенти.

Как да се справим със стреса на работното място и в училище? Един от най-популярните начини за справяне с ежедневния стрес днес е спортът. Практикуването на любимия спорт е сигурен начин за поддържане на психичното здраве, а оттам и на забавяне на процесите на стареене. Физически активните хора се чувстват много по-добре, тъй като упражненията стимулират ендорфина в тялото и това го зарежда.

Спортът помага при стресираща работа

Тези, които не обичат спортните занимания, могат да наблегнат на супер храните, които се борят ефикасно със стреса.

На първо място това е шоколадът заради съдържанието на фенилетиламин, активиращ производството на ендорфин.

Бананите - съдържат триптофан, който подпомага производството на хормона на щастието - серотонина.

Боровинките - заради витамините и антиоксидантите в тях, намаляващи стреса.

Бадемите - заради компонентите, произвеждащи серотонин.

Портокалите - заради огромното количество витамин С, което понижава стреса.

Рибата - която съдържа витамин В12, без който сме подложени на опасността от депресия. Както и всички други храни, богати на фолиева киселина, която понижава стреса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати