Съвети за по-бързо възстановяване от бременността

Бременност

Бременността и раждането на детето са най-щастливите и радостни мигове от живота на една влюбена двойка.

Но насред всичките хубави неща, които се случват, тялото на жената продължава да търпи изменения и след бременността.

Истината е, че не можем от раз да променим нещо, но можем да подпомогнем организма да забърза своя възстановителен процес.

Възстановяване на вагиналните мускули и успокояване на болките след епизотомия или секцио

Трябва да знаем, че въпреки всички усилия няма начин да се възвърне предишното състояние на вагината и нейните мускули. Но онова, което може да се направи за по-бързо и ефективно възстановяване, са изпълняването на упражненията на Кегел. Упражненията не са сложни и единственото, което се изисква е свиването и отпускането на вагиналните мускули няколко пъти на ден.

А при успокояването на болките най-доброто средство е отвара от лайка. Обикновено лайката може да се закупи от всяка аптека, а на упътването е указано как да се подготви. Разбира се, при липса на достатъчно информация може да се допитате до лекари.

Менструация

Менструацията ви може се забави след бременността

При различните жени менструацията след раждане се възстановява по различно време. Приеми на лекарства са непрепоръчителни, но приемът на различни витамини би действал добре на цялостния организъм.

При някои жени менструалния цикъл се възстановява след спиране на кърменето. Причината за това е, че кърменето в повечето случаи спира овулацията, но съвсем не означава, че не може да се забременее по време на кърмене.

Матката

Матката възвръща своето предишно състояние за 6-8 седмици. Макар след раждане тя да тежи 1 кг., до изминаване на този интервал тя достига големината на круша.

Тук се препоръчва кърменето, тъй като по време на кърмене се отделя окситоцин, който спомага за по-бързото възстановяване на матката след бременността.

Секс

Изчакайте 2 месеца преди да възстановите секса след бременност

Относно сексуалните контакти, специалисти препоръчват да се случват 1.5-2 месеца след раждане. Смята се, че този период е напълно достатъчен, за да се възстанови жената и отново да може да се радва на близост. Но последваща бременност се препоръчва да се случи след минимум 3 месеца.

Гърди

Гърдите претърпяват голяма промяна, както по време на бременност, така и след раждане.

Не се препоръчват мазила при тези, които кърмят, по съвсем логични причини, но един масаж на гърдите с кръгообразни движения под душа би бил много подходящ за запазването им в по-стегната форма.

При проблеми с кърменето може да използвате помпа за кърма или специални силиконови зърна, които ще са ви в полза при кърменето на вашето мъниче.

Диета след бременност

След бременност не се подлагайте на тежки диети

Диетите веднага след раждане не се препоръчват, както поради кърменето, така и поради това, че организмът е все още изтощен от всичките промени по време на бременност, както и след това.

Най-доброто, което можете да направите в случая, е да се храните здравословно и да пиете необходимото количество вода на ден. В никакъв случай не пропускайте профилактичните гинекологически прегледи.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати