ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кои са хормоните на стреса?

Кои са хормоните на стреса?

стресирана жена
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Стресът е разстройство на психиката и ума, което най-често е резултат на състоянието на организма в момента. Ясно е, че за появата на тревожните разстройства съществена е ролята на хормоните.

Съществуването на подобни нарушения в психическото състояние въпреки прилагането на различни стратегии за борба със стреса, често водят към извода за нарушения в хормоналния баланс.

Чувството на тревожност, несигурността, нервността, страхът, самоизолирането и депресиите често са резултат на насилието върху тялото и ума да работят в ритъм, когато са подложени на непрекъснат стрес.

Основна причина се явява кортизолът - хормонът на стреса. Главната негова роля е да доставя още енергия на тялото в стресови моменти. Той активира процеси в черния дроб, водещи до отделяне на допълнителни количества глюкоза, и така се осигурява още енергия за тялото. За какво служи допълнителната енергия?

Когато бъде разпознат някакъв стресов фактор - страх, гняв или друга негативна емоция, допълнителната енергия, отделена от черния дроб, служи за мобилизиране на инстинктите. Инстинктът за самосъхранение преценява дали тялото да се готви за битка, или бягство.

Ако високите нива на кортизол се натрупат и енергията не се усвои, това води до трудности в контролирането на поведението, при взимането на решения, където логическите връзки между нещата са основни.

кортизолът е хормон на стреса

Понижава се способността да се извличат вече съхранени спомени и това се изразява в нерешителни и несигурни действия. Колкото повече са количествата на кортизола, който се отделя, толкова повече се уврежда механизмът на регулиране на хормона. Честите и силни стресови прояви водят до разбалансиране в нивата на кортизола.

Хормоните, отделяни от щитовидната жлеза, също имат значение при стреса. Нарушенията в жлезата са известни като хиперфункция и хипофункция. При хиперфункцията се отделят прекомерно количество хормони и те ускоряват метаболитните процеси, а това забързва сърдечния ритъм. Комбинирани със стреса, водят до превъзбуда, чийто връх са паническите атаки.

При хипофункция се нарушава неврохимията в мозъка и това предизвиква депресията, защото тиреоидните хормони на щитовидната жлеза изпълняват защитна роля за неврохимичния баланс в мозъка.

Депресията и тревожността, както и неспособността да се владеят емоциите, изискват консултация със специалист по ендокринология, защото тези прояви може да са резултат на нарушен хормонален баланс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати