Как да се справим с паник атаките

Панически пристъп

През последните години все повече хора споделят, че страдат от панически атаки. Зачестяването на подобни симптоми се дължи на стреса, на който ежедневно сме подложени; на забързания начин на живот; на все по-малкото време за почивка, което ни остава. Усещането е познато на всички, станали жертва на прекомерния стрес – треперене, чувство за дезориентация, учестен пулс, учестено дишане или невъзможност да си поемете дъх, обилно потене, замаяност.

Понякога паническите атаки се явяват под формата на особено тежки симптоми – често получаващите ги си мислят, че са в животозастрашаваща ситуация, защото паник атаката може да имитира инфаркт. Така тя се явява със сърдечна болка, потене, учестен пулс и болка в лявата ръка. Друг път тя може да бъде объркана с инсулт, защото рязкото увеличаване на нивата на кортизол може да доведе до изтръпване на половината от тялото ни и главоболие.

Друг път атаките могат да бъдат придружени с конвулсии, гадене и повишено кръвно. Нито един от тези симптоми не значи, че нещо с тялото ви не е наред. И това е първото, което трябва да запомните, ако искате да овладеете паническите атаки завинаги. Четете и следващите редове, за да се научите как да ги контролирате.

Помнете: паническите атаки няма да ви убият. Те са моментно състояние и колкото и да е неприятно то, помнете – ще премине. Не му се поддавайте. Когато решите, че с тялото ви наистина се случва нещо животозастрашаващо, атаката навлиза в своя пик и се влошава.

Не забравяйте как всяка от паническите ви атаки е преминавала и никога не е индикирала опасно състояние. Повтаряйте си, че и този път всичко ще бъде наред. Други съветват да оставите паническата атака да навлезе в своя пик – да ѝ се отдадете, за да видите, че тя е просто трик на мозъка ни. Така с времето той ще свикне, че сигналите, които тялото ни му подава, са фалшиви. И не сме в беда.

Овладяване на паник атака

Дишайте правилно. Дишането може да помогне да овладеете паническата атака по няколко причини – първо, то ви разсейва от самото състояние на стрес и ви кара да се концентрирате в нещо друго. Второ, дълбокото дишане е автоматичен механизъм, който разтоварва стреса и доказано намалява нивата на кортизол и кръвно налягане. Какво да правите – дишайте възможно най-дълбоко и възможно най-бавно. Опитайте да броите – докато вдишвате бавно, бройте до 5. Задръжте въздуха за секунда. Издишайте и отново бройте до 5. Само минута ще ви облекчи.

Не забравяйте, че винаги можете да потърсите помощ - от психолог, терапевт или психиатър. В случай че не можете да се справите с паник атаките сами, това са специалистите, които ще ви научат как да се преборите със състоянието ви. И ще ви уверят, че то, колкото и да е страшно, е просто игра на мозъка ви.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати