ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да се отървем от хипохондрията

Как да се отървем от хипохондрията

Как да се отървем от хипохондрията

Да се притеснявате за здравето си, е естествен защитен механизъм. Хипохондрията обаче е нещо друго – тя е нерационален страх от заболявания. Точно както депресията и тревожността – и тя е призната за психично разстройство. Защото няма лекар, изследване и факт на света, който да убеди един хипохондрик, че не е болен.

Всяко търсене на симптомите в интернет води до твърдото ни убеждение, че умираме – веднага, защото сме в животозастрашаваща ситуация, или след време, защото страдаме от хронично нелечимо заболяване.

За щастие – всички диагнози, които един хипохондрик си поставя, са грешни. За жалост обаче, хипохондрията превръща живота в истински ад.

Как да се справите и да се върнете към спокойно съществуване?

Съзнанието ви е виновно за симптомите

Запомнете, че е нормално да се фокусирате върху нови симптоми и усещания. Но те не значат, че с вас се случва нещо лошо, още по-малко сочат към тежко заболяване. Знайте, че съзнанието ви е виновно за симптомите, които изпитвате. Дори и да имате леки оплаквания, мозъкът ви може да ги засили – ако се концентрирате върху пулса си, със сигурност ще усетите прескачане на сърцето или учестен сърдечен ритъм; ако се концентрирате върху болката в крака, тя ще се засили. За жалост, хипохондрията е порочен кръг – симптомите ни носят тревожност, а тревожността води до нови и все по-плашещи усещания.

Мислете логично

Хипохондрия

Вторият ни съвет към вас – мислете логично. Запитайте се: какво ви кара да сте убедени, че имате СПИН, рак, мозъчен тумор, менингит; кое ви кара да мислите, че точно в този момент получавате инсулт, инфаркт или белодробна емболия? Имате ли изследване, което доказва това? Имате ли истинските симптоми? Вероятно не.

Спрете търсенето на диагнози в интернет

Всеки път, в който напишете оплакванията си, Гугъл започва да вади страшни заключения – главоболието означава напрежение, но може би е тумор. Болката в ръката означава засегнат нерв, но може би е инфаркт. Гаденето означава летен вирус или непоносимост към храна, но може би е рак. Дори и 30 резултата да сочат, че с вас няма нищо нередно, хипохондрикът ще открие убеждението си, че е болен само в един, който сочи фаталната диагноза. Запомнете, че ако диагностицирането беше толкова лесно, нямаше да се изискват години учене, за да станеш лекар.

Приемете несигурността

В живота има стотици неща, които могат да се случат. В момента, в който четете тази статия, има вероятност таванът да падне върху вас; апартаментът ви да избухне; самолет да падне върху сградата, в която се намирате. Може дори да се подхлъзнете, излизайки от банята. Може да се задавите. С всички тези и с още много вероятности живеем. Нито една от тях обаче не ни спира да живеем нормално. Нито една от тях не ви сковава в страх. Животът е несигурен. Да, понякога ни поднася неприятни изненади, но често в несигурността е чарът му. Приемете я. И живейте. Защото хипохондрията е страх от смъртта.

Страхувайки се обаче за живота си ежедневно, вие просто не го живеете. Ирационално, нали?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати