Да се справим с високата температура при децата

Как да се справим с високата температура при децата

Всеки родител би се притеснил, когато детето му вдигне температура. А когато тя е прекалено висока, родителите могат дори да изпаднат в паника и да се чудят как е най-добре да постъпят. Тук ще ви дадем няколко съвета как да се справите с високата температура при децата:

1. Най-важното правило е да не изпадате в паника! Макар да не сме психолози, ни е пределно ясно, че подобно твърдение е лесно да се каже/напише и много по-трудно да бъде осъществено. Но изпадането в паника няма да доведе до нищо друго, освен до това да започнете да взимате неадекватни решения. Помнете, че децата лесно и бързо вдигат висока температура, но в повечето случаи също така лесно и бързо я свалят. И никога не сравнявайте какво би било усещането на детето ви, което е с температура около 38 градуса, с това, което бихте усещали вие! С подобна температура вие вероятно няма да искате да станете от леглото, а детето ви ще е все още активно. Все пак има голяма разлика във възрастта ви.

2. Измерването на температурата винаги става с термометър. Да усетите челото или носа на детето с ръка (както безпогрешно са ви учили бабите и майките ви), се използва само при липса на термометър. Само той може да покаже точната температура на детето ви, а е важно да я знаете.

3. Почти всички педиатри са на мнение, че при температура под 38.5 не е наложително да давате медикаменти. Отново ви напомняме, че децата не се чувстват толкова зле и отпаднали, колкото вие бихте се чувствали, ако термометърът покаже 38.5.

Да се справим с високата температура при децата

4. Според педиатрите децата се справят достатъчно добре с регулирането на високата температура в случаи на вируси и не трябва да се притеснявате чак толкова. Обяснението е, че организмът им може да се справи достатъчно ефективно и без намесата на лекарства. А не трябва да се съмняваме в мнението и преценката на педиатрите.

5. Когато установите, че температурата на детето ви е над 38. 5 градуса, веднага вземете мерки! Дайте му Панадол или Нурофен. И двата лекарствени продукта могат да се дават на всеки 4 часа (съобразете каква е възрастта на детето ви и колко милиграма или милилитри сироп/хапчета съответстват на нея), а ако не усетите подобрение, започнете да ги редувате.

6. При много висока температура се дава течен аналгин, което отново зависи от възрастта на детето. Четете внимателно упътванията, защото това е сериозен медикамент. Ако температурата надскочи 39.5. веднага се свържете с лични ви педиатър.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати