Как да се успокоим преди сън

Как да се успокоим преди сън

Сънят идва като дългоочаквано спасение след изморителен ден. Благодарение на него тялото ни се успокоява и възстановява, съзнанието ни се отпуска, а ние най-сетне получаваме дълго чаканата си почивка. Да, сънят е момент, за който много хора бленуват. И той често не ни е достатъчен. Понякога обаче с изненада установяваме, че ни е трудно да заспим. Без значение дали това се случва еднократно или е период, в който сме попаднали, едно е факт – невъзможността да заспим не е приятна. Често причината е натрупан стрес и безпокойство.

За щастие, има методи, които помагат най-сетне да стигнем до дълбоката почивка, която бленуваме, и да се успокоим преди сън. Важно е мозъкът ви да свързва съня с конкретен ритуал, който е отпускащ. За някои това е четенето на книга, за други – чаша чай или топло мляко, за трети е горещ душ и ароматерапия. Без значение какъв е вашият избор, опитайте се да го направите като ритуал и да го практикувате всяка вечер. Така само след няколко дни мозъкът ви ще свикне, че това е неговата подготовка преди сън.

Чаша билков чай

Как да се успокоим преди сън

В случай че страдате от тревожност и ви е трудно да заспите, защото сте неспокойни, то може да опитате да пиете успокояващи чайове. Подходящи билки са ментата, лайката, маточината, глогът и коренът от валериана. Подсладете ги с малко мед. Отварата ще подейства и заради свойствата на растенията, и заради топлината от напитката ви.

В случай че нямате желание или не обичате чай, в аптеките се продават специални билкови екстракти от тези лекарства – можете да изберете мента, глог и валериан под формата на капки или на таблетка преди сън; можете да изберете и екстракт от маточина.

Медитирайте

Друг начин да успокоите съзнанието си преди сън – чрез медитация. Не е нужно да губите време и да медитирате, а след това да се подготвите за сън. Напротив, правилният ритуал е точно обратното – вземете си отпускащ душ, облечете пижамата си и заемете удобна поза в леглото.

Медитация чрез дишане

Можете да медитирате чрез дишане, като е доказано, че само няколко минути концентрация върху дишането води до заспиване. Дишайте възможно най-бавно. Затворете очи. Отпуснете се. Вдишайте и бройте до 5. След това задръжте вдишания въздух за 3 секунди и бавно издишайте, броейки до 8. Резултатите са безотказни.

Медитация guided meditation

Guided meditation преди сън

Другият метод за медитация се нарича guided meditation и е истинско спасение за хората, които страдат от тревожност. Такива записи можете да откриете във всяка видео и аудио платформа. Има различни варианти – някои помагат при панически атаки, навигирайки как да излезете от неприятното състояние, други помагат за отпускане, а трети подпомагат именно заспиването. Уверете се, че сте настроили аларма за следващата сутрин. Намерете слушалките си, отпуснете се в леглото и слушайте внимателно какво ви казва гласът от файла, който в момента слушате. Следвайте инструкциите и ще усетите отпускане в рамките на минути. А след това ще дойде и бленуваният сън.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати