Как да се отървем от мускулната треска

Мускулна треска

Всички тайничко се наслаждаваме на мускулната си треска. Все пак тя е доказателство, че сме сериозни в желанието си да поддържаме красиво тяло и наистина спазваме тренировъчния си режим. Въпреки това състоянието е безспорно неприятно. И то е знак не просто, че тренирате – всъщност то показва, че сте шокирали мускулите си, разкъсвайки част от влакната им. Разбира се, че те ще заздравеят, и то по-силни от преди.

Обикновено мускулната треска се появява при изпълнение на тренировки, с които тялото ни не е свикнало, или при по-голямо от обичайното за нас натоварване. Макар и да искаме да направим тялото си по-силно и мускулната треска да е сладка болка, в няколкото дни, в които тя трае, животът ни може да се превърне в истински ад.

Хубавото е, че можем да си помогнем сами. Макар и движението в дните след тежката тренировка да ви бъде трудно, в никакъв случай не бива да се обездвижвате. Напротив – трябва да се опитате да сте възможно най-активни, защото само така мускулите ни ще се справят бързо с травмата. Това движение в никакъв случай обаче не бива да бъдат силови тренировки или интензивни упражнения. Заложете на активна гимнастика, която ще разтегне мускулите ви и ще им помогне да се справят с възпалението в следствие на тренировката, на която сте ги подложили предишния ден.

Как да се отървем от мускулната треска

Добър вариант е и масажът. Той намалява отделянето на цитокините - веществата, които предизвикват възпалението на мускулите ни. Едновременно с това масажът стимулира регенерацията на клетките и помага на тялото ни да се отпусне.

Използвайте загряване или охлаждане. И двете ще помогнат. Чрез затопляне подобряваме циркулацията, а чрез охлаждане намаляваме отока и възпалението. Според лекари – редуването на двете е перфектната комбинация. Проучвания установяват, че използването им едновременно не просто се бори с мускулната треска, а може дори да я предотврати.

Яжте протеини и храни, богати на млечна киселина. Белтъчините са храната на мускулите, затова този съвет е съвсем логичен. Хранете се здравословно. И се наспете добре – защото нищо не лекува тялото ни по-добре от добрия нощен сън.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари