Ето как да живеете, за да забавите стареенето

Ето как да живеете, за да забавите стареенето

Кой не иска да бъде млад и здрав възможно най-дълго? Колкото и да ви повтарят крилатата фраза, че възрастта е просто число, следите от времето са неизбежни – бавен метаболизъм, дълбоки бръчки и пигментни петна, сива коса. За щастие – забавянето на стареенето не е невъзможно.

Важно е да водите здравословен начин на живот не само след определена възраст, а и още след 20-тата си година. По този начин вие действате превантивно.

И сами знаете, че има разлика между кожата на пушач и тази на непушач; между тялото на човек, който се храни здравословно и такъв, който консумира вредна храна всеки ден. Има няколко задължителни съвета, които да спазвате, ако се чудите как да спрете стареенето.

Спортувайте

Ето как да живеете, за да забавите стареенето

Поне 3 пъти седмично. Не е нужно тези упражнения да бъдат високо интензивни или свръхизтощаващи за тялото ви. Важна е физическата активност – вместо да ползвате градски транспорт, излезте малко по-рано и ходете пеша до работа. Не използвайте автомобила си – купете си колело. Всичко това пести пари и помага за здравето ви. Вечер или сутрин отидете да тичате в парка; ако не обичате тичането – излезте на разходка, като се стараете да поддържате енергично темпо. Правете и силови упражнения – вкъщи със собствено тегло или в залата с тежести. Това помага срещу отпускането и на кожата, и на мускулатурата. Помага и в регулирането на теглото и има много ползи за здравето ви.

Яжте здравословно

Изцяло изключете пакетираните храни от менюто си. Забравете за пържените храни или ги консумирайте не повече от веднъж седмично. Колкото по-рядко, толкова по-добре. Намалете захарта и солта. Старайте се да избирате повече зеленчуци и плодове и дневно консумирайте поне по 5 порции от тях. Наблегнете на суровите ядки и месото. Набавяйте си повече количества мастни киселини, които ще ви осигурят красива коса и нокти и правилно функциониране на всички органи и системи в тялото ви. Здравословното хранене помага не просто срещу килограмите – то се грижи и за здравето, и за красотата ни.

Използвайте слънцезащита

Ето как да живеете, за да забавите стареенето

Един от признаците на стареенето са пигментните петна. С годините кожата ни започва да губи мелатонин и той започва да се натрупва по конкретни места. Затова използвайте слънцезащита целогодишно. Тя ще ви предпази от вредните ултравиолетови лъчи и ще ви помогне да забавите стареенето.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати