ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Какви витамини са необходими за всяка възраст?

Какви витамини са необходими за всяка възраст?

Какви витамини са необходими за всяка възраст?
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Здравето е необятна тема, в която има толкова много променливи величини, че е трудно да бъдат обхванати и обединени само в един преглед.

Когато става въпрос за пълноценното хранене и свързаното с него добро здравословно състояние, първото, което излиза на преден план, са количествата витамини и минерали, които човек приема дневно.

Те са много важни за протичането на редица жизнени процеси. Разнообразното дневно меню и приемът на хранителни добавки осигуряват доброто здраве на човека в различните възрастови етапи в живота му.

Ето и какви витамини да приемаме според възрастта си:

Витамини между 20 и 30-годишна възраст

Това е възрастовият период на динамичен живот. Особено за младата дама, която освен че спортува, работи и се забавлява, се подготвя и за най-важния момент в живота си - майчинството. Необходими са достатъчни количества от витамините А, D, важен е и цинкът.

За да се поддържа репродуктивното здраве, трябва да се обърне внимание на фолиевата киселина, желязото, а от витамините важен е Е. Добрата имунна система се поддържа от витамините от група В, особено В6 и В12. Високият общ тонус се осигурява от витамин С.

Какви витамини са необходими за всяка възраст?

Витамини между 30 и 40-годишна възраст

Това е житейски период, който спада все още към младата възраст и затова енергията още ни е нужна във високи стойности. Трябва да се предотвратяват всякакви възможни болести. Витамини А и Е след 30-годишна възраст ще допринесат за младежкото излъчване, постигнато със сияен вид на кожата.

Витамините от група В, магнезият и витамин С ще се погрижат за здравата нервна система и силния имунитет. Ежедневните натоварвания в този възрастов период са най - тежки и затова желязото, цинкът и витамин А са много нужни на тялото.

Фосфорът и калцият също трябва да се имат предвид, защото костната система вече има нужда от по-силна поддръжка.

Витамини след 40-годишна възраст

В тази възраст грижите се насочват към това да се съхрани по-дълго младостта, като се защитят всички уязвими места в организма.

На първо място излиза грижата за костите. Нуждата от витамин D трябва да се подсигури както по естествен път, от слънцето, така и с добавки, когато е необходимо.

При поява на крампи в мускулите, чувство на тревожност или необяснима изнервеност трябва да се помисли за магнезия, чиято липса е най-честата причина за тези състояния.

Какви витамини са необходими за всяка възраст?

Грижата за сърцето е общо-взето нова необходимост в тази възраст и затова трябва да се помисли как да се осигурят достатъчно количество от фолиевата киселина и витамин В12 на тялото. Витамините А, С, D и Е също трябва да са в достатъчни дози, за да играят антиоксидантна роля.

Витамини след 50-годишна възраст

Това е време, в което при жените настъпват големи промени. Те навлизат в менопауза, а това е ново състояние за тялото. Калцият, витамините В12 и Е трябва да се следят и приемат като добавки, липсват и други основни витамини и минерали. Приемането на добавки се превръщат в неотменна част от грижата за здравето в този преходен период към старостта. Витамините в тази възраст ще ви помогнат да забавите процесите на стареене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати