Как да се предпазим от образуването на зъбен камък?

перфектна усмивка без зъбен камък

Зъбният камък е сред най-честите проблеми на устната кухина. Когато той е в големи количества, може сериозно да навреди на вашата орална хигиена. Петна по зъбите, лош дъх, подути и кървящи венци – това са само част от проблемите, с които ще се сдобиете благодарение на минерализираната плака. Затова е и толкова важно да знаете как да се предпазите от образуването на зъбен камък.

Най-добрият начин, е като първоначалното се подложите на професионално почистване при зъболекар. Забравете за всякакви домашни хитринки, които ще намерите в интернет, защото те няма как да ви дадат ефикасно и трайно решение. Вместо това обаче има риск сами да разрушите емайла си с абразивни и киселинни продукти.

След като веднъж сте се подложили на почистване на зъбен камък при стоматолог, сега трябва запазите ефекта възможно по-дълго. И тук на помощ идват няколко основни джаджи.

Това е четката за зъби с твърд косъм, която да използвате сутрин и вечер. Ако имате възможност, инвестирайте в електрическа четка за зъби, която е изключително ефективна при отстраняването на хранителни остатъци и наистина ще забави значително повторното натрупване на зъбен камък.

Желателно е да използвате конци за зъби – друг верен помощник в борбата със зъбния камък и кървящите венци. Употребявайте ги след всяко хранене или поне вечер преди лягане.

миене на зъби

Зъбен душ, известен още като орален или дентален душ, е друго приспособоление, на което да заложите за по-добра устна хигиена. Редовното изплакване с него значително помага за предпазване от зъбен камък, а и оставя неповторимо усещане за свежест в устата.

За избегнете повторното образуване на зъбен камък, трябва да следите и за своята диета. Доказано е, че консумацията на тестени храни, сладкиши, сирена и всякакви лепкави изделия допринася за по-бързото натрупване на плака около зъбите. Затова избягвайте тези продукти. Вместо това залагайте на повече пресни плодове и зеленчуци. Ябълките са сред най-добрият вариант, когато целите здрави венци, красива усмивка и свеж дъх.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати