ezine.bg»Статии»Здраве»Компютърът суши очите

Компютърът суши очите

Нина НордНина Норд
Джедай
2k364
Компютърът суши очите
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Всички знаят, че очите са огледало на душата и че трябва да са напълно здрави, за да можем да оценим живота в цялата му яркост и красота.

За съжаление обаче всички ние не пазим зрението си. Постоянно гледаме телевизия, вторачваме се с часове в монитора на компютъра и стоим на изкуствено осветление.

Над 50 процента от хората на планетата не правят нищо, за да предпазят очите си. Двадесет процента от хората взимат витамини за очи, а шестнадесет процента правят специална гимнастика за зрението си.

Едва дванадесет на сто от работешите с компютър ползват специални очила. През последното десетилетие е особено актуален компютърният зрителен синдром.

Това са уморените очи на хора, които висят по цял ден в офисите пред компютрите си. След това се връщат вкъщи и сядат пред компютъра, за да говорят с приятели в скайп или да гледат филми.

Компютърът суши очите

Хлапетата също не могат да живеят без Интернет и телевизор, а майките и бащите им нямат нищо против малчуганите да висят пред екрана или монитора, стига да не им пречат.

Вреда на очите нанася и излъчването от монитора, и изображението от екрана. Голямо значение имат също така яркостта и контрастът на екрана. Понякога не виждаме изображението добре, а това напряга очите.

Дългите часове, прекарани пред монитор с неясно изображение върху него, води до умора, зачервяване на очите, сълзене, което в крайна сметка рано или късно ще доведе до късогледство.

Когато цял ден се взираме в екрана на монитора, се нарушава фокусирането. Просто не можем отчетливо да фокусираме някакво изображение на екрана, определена точка. Освен това, когато гледаме монитора, много рядко мигаме.

Това води до намаляване на изработката на сълзене и до сухота и развитие на тежкия синдром на сухото око. От това окото почервенява, възниква сърбеж и парене, появява се усещане за чуждо тяло в окото.

В такива случаи е добре да капнете в очите си изкуствена сълза. Заради честото висене пред компютъра възниква лъжливо късогледство, характерно най-вече за децата.

Това се получава, когато човек не може да фокусира обект на монитора отдалече или от много близо. От това болят очите, възниква силно главоболие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати