Какви витамини се пият при менопауза

Пийте витамини по време на менопауза

Менопаузата е неизбежна част от живота на всяка жена. Периодът преди менопаузата, когато жените постепенно започват да произвеждат по-малко естроген, се нарича перименопауза. Тогава те изпитват топли вълни, безсъние, нощни изпотявания, покачване на теглото, промени в настроението и др.

Някои дами преминават през менопаузата само с незначителни симптоми, но за други тя е истински ад. Съществуват витамини, които могат да допринесат за облекчаване на нейните симптоми.

Вижте най-добрите витамини при менопауза:

Витамин A

Витамин А спомага за поддържане на здрави кости по време на климактериума. Можете да си набавите необходимото количеството, благодарение на бета каротина, съдържащ се в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци. Ако пиете добавки с витамин А, не трябва да приемате повече от препоръчителната дневна доза, която ви е предписана. Търсете добави, съдържащи поне 20% витамин А от бета каротин.

Витамин B12

Витамин b12 върши добра работа при менопауза
Снимка: 1

Витамин B12 е водоразтворим витамин, който се съдържа в много храни. Той е необходим за: здравето на костите, производството на ДНК, неврологичната функция, създаването на червени кръвни клетки. С напредването на възрастта тялото губи част от способността си да абсорбира съответния витамин. В тези ситуации рискът от дефицит на витамин B12 се увеличава максимално. Препоръчителният дневен прием на B12 е 2, 4 mcg. Можете да се придържате към това изискване по време на менопаузата и след нея, като приемате хранителни добавки с витамин B12 и консумирате обогатени храни.

Витамин B6

Витамин B6 е сред най-добрите витамини при менопауза. Той улеснява производството на серотонин, отговарящ за предаването на мозъчните сигнали. С годините, нивата на серотонин при жените спадат. Тези колебания могат да бъдат фактор, допринасящ за промени в настроението и депресия по време на климактериума. Препоръчителният дневна доза витамин B6 е 100 mg. Приемът на тази добавка може да помогне за предотвратяване на симптоми като загуба на енергия и депресия през този тежък период от живота на дамите.

Витамин D

При менопауза не забравяйте и за витамин D
Снимка: 1

Недостигът на витамин D може да повиши риска от фрактури и болки в костите, и остеомалация. Жените трябва да приемат 15 mcg ежедневно, а тези над 50 години 20 mcg. Възможно е това да се постигне чрез диета, богата на витамин D, но най-добре е да се приемат и хранителни добавки. Това ще гарантира доставяне на нужната доза.

Витамин E

Витамин Е е антиоксидант, който подпомага борбата с увреждащите клетките свободни радикали в тялото. Той може да помогне и за намаляване на възпалението в организма. Според проучванията, витамин Е намалява оксидативния стрес и риска от депресия. За да увеличите неговия прием по време на менопаузата и след нея, добавете към вашата диета и хранителна добавка. Стремете се най-малко към 15 mg дневно.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати