Как да се отървем от заекването

Заекването често е причинено от страх

Болест, обикновено предавана по наследство, или състояние, отключено на даден етап от възрастта, поради силна емоционална ситуация – това представлява заекването.

Най-засягани от него са децата на възраст между 3 и 5 години, като това не изключва всяка друга възраст. Добрата новина е, че то е лечимо и при правилен подход няма да има и помен от него.

Освен като предавана генетично болест заекването може да се появи вследствие на силна уплаха, стрес, когато детето все още се учи да говори, при по-чувствителни хора, които се влияят дори от тона на речта на онези около тях.

Всички причини за заекването изхождат от проблеми с нервната система. Ето защо лечението му трябва да започне най-напред от там.

Ето няколко съвета за справяне със заекването:

1. Осигурете сигурна, спокойна и приятна атмосфера за живеене на себе си или на човекът от семейството ви, който заеква – унищожаването на стреса е първата стъпка към решаването на проблема със заекването.

2. Освен говорене, извършвайте и други дейности бавно, за да свикнете. Подредете бюрото си, сложете масата. Необходимо е да проявите търпение.

3. Слушайте музика и си припявайте – пеенето е един от най-ефективните начини за борба със заекването. Много хора с такъв проблем, спират да заекват щом запеят. Правете упражнението колкото се може по-често.

За да се отървете от заекването, осигурете си спокойна среда

4. Отделете достатъчно време за почивка на съзнанието си – трябва да правите неща, които да ви помагат да релаксирате пълноценно. Разходки, плуване, природа – всичко, което създава усещане за спокойствие и сигурност.

5. Лечение с билки – съществуват растение, които могат да облекчат заекването и да ви помогнат да изгладите речта си. Те се приготвят като чай и се пият всеки ден. Специалистите ще ви насочат към тях.

6. Поемете дълбоко въздух преди да започнете да говорите. Издишайте и започнете разговора бавно. Не бързайте, изричайте думите една след друга.

7. Обърнете се към терапевт – посетете логопед, който да ви предложи подходящи упражнения за изчистване на заекването от говора ви. Има определени начини за справяне с този проблем. Освен това един професионалист винаги би могъл вникне в дълбините на проблема по-добре от самите вас.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати