Прекаляваш с енергийните напитки? Виж какво те чака

Енергийни напитки

Енергийните напитки в последните години станаха изключително популярни, макар че имат сравнително негативната репутация в медиите. Въпреки това върху консумацията им няма никакви ограничения. Достъпът до тях е изключително лесен, те са на приемливи цени и, за съжаление, основните им потребители са млади хора.

Повечето енергийни напитки имат по-малко съдържание на кофеин, но за сметка на това са с високо съдържание на захар и множество други съставки, които са дори и опасни за здравето. Това е и причината да чуваме все повече инциденти с млади хора на 18 и по-малко години, които са прекалили с консумацията на енергийни напитки.

Изследователите твърдят, че рисковете за здравето, свързани с консумацията на енергийни напитки, са свързани предимно със съдържанието на кофеин и захар. Потенциалните рискове, свързани с консумацията на енергийни напитки, са много.

Сред най-опасните от тях са предозирането с кофеин, което може да доведе до редица симптоми, включително сърцебиене, високо кръвно налягане, гадене и повръщане, конвулсии и в някои случаи дори смърт.

Носят риск и от поява на диабет тип 2, тъй като високата консумация на кофеин намалява чувствителността към инсулин.

Също така опасните напитки увеличават опасността от късни спонтанни аборти, ниско тегло на новородено бебе и мъртво раждане при бременни жени.

Изключително неприятен страничен ефект са появата на беврологични и сърдечносъдови проблеми при деца и юноши.

Енергийните напитки са особено вредни за деца и юноши

Според някои изследвания енергийните напитки водят до пристрастяване и увеличават вероятността от зависимости и от други вредни вещества.

Енергийните напитки влошават цялостното дентално здраве заради високото съдържание на захар.

Макар и да се представят като спортни напитки, в интерес на истината енергийните напитки водят и до затлъстяване.

Енергийните напитки съдържат и редица други съставки като гуарана, а ефектът от продължителната редовна консумация на комбинацията от вещества в енергийните напитки е неизвестен.

Нарастващата практика на смесване на енергийни напитки с алкохол също носи рискове. Изследователите твърдят, че консумацията на големи количества кофеин намалява сънливостта, без да намалява ефектите на алкохола, което води до сънно пиянство – състояние, което е изключително вредно за сърцето и мозъка.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати