Как да се отървем от хъркането

Хъркане

Ако хъркате, не само вашата половинка е нещастна. Почти половината от възрастните хора хъркат в даден момент от живота си.

Това се случва, когато въздухът преминава през гърлото ви, докато дишате в съня си. Това кара отпуснатите тъкани в гърлото да вибрират и да причиняват резките, дразнещи звуци на хъркането.

Хъркането може да наруши съня ви или този на партньора ви. Дори и да не ви притеснява твърде много, не е условие, което да игнорирате.

Всъщност хъркането може да е знак за сериозно здравословно състояние като обструктивна сънна апнея (блокирани дихателни пътища), прекалена пълнота, проблем със структурата на устата, носа или гърлото, опасно безсъние.

В други случаи хъркането може да бъде причинено просто от спане по гърба или консумация на алкохол твърде кратко време преди до лягане.

В някои случаи на хъркане е важно да потърсите лекарска помощ, за да получите медицинското лечение, необходимо за справяне с основното състояние. Случаите на хъркане, причинени от доброкачествени фактори като положение на сън, често могат да бъдат лекувани с прости домашни средства.

Ето 5 начина, които обикновено се използват за лечение на хъркане и различните му причини:

1. Отслабнете, ако имате наднормено тегло.

Това ще помогне да се намали количеството тъкан в гърлото, което може да е причина за хъркането ви. Можете да отслабнете, като намалите общия си дневен калориен прием, като ядете по-малки порции и консумирате повече здравословни храни. Правете ежедневно физически упражнения. Можете също да помислите за помощ от вашия лекар или диетолог.

2. Повдигнете главата си.

Спете с повдигната глава, за да не

Повдигането на главата само с няколко сантиметра може да помогне да намалите хъркането, като поддържате дихателните си пътища отворени. За целта спете на по-дебела възглавница.

3. Спете на една страна.

Спането по гръб понякога кара езика да се премести в задната част на гърлото, което отчасти блокира въздушния поток. Спането на една страна може да бъде всичко, което трябва да направите, за да позволите на въздуха да тече лесно и да намалите или спрете хъркането.

4. Коригирайте структурните проблеми в носа си.

Някои хора са родени с или получават нараняване, което им дава отклонена преграда в носа. Изкривяването на носната преграда ограничава въздушния поток. Това може да предизвика дишане с устата по време на сън, което да доведе до хъркане. Може да се наложи операция за коригиране на това състояние. Говорете с Вашия лекар.

5. Лекувайте хронични алергии.

Алергия

Алергиите могат да намалят въздушния поток през носа, което ви принуждава да дишате през устата. Това увеличава вероятността да хъркате. Говорете с Вашия лекар за това какъв вид лекарства с рецепта или без рецепта могат да подобрят състоянието Ви.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати