Как да се отървем от брадавиците

Как да се отървем от брадавиците

Брадавиците като цяло са безобидни и често изчезват сами по себе си с течение на времето, но са неприятни. Някои, като тези, намиращи се на стъпалата, могат да направят ходенето и упражненията болезнени. Да се отървете от брадавиците, може да бъде предизвикателство. За щастие, най-ефективните лечения са най-малко инвазивни.

Брадавици растат само в епидермиса – горния кожен слой. Типичната брадавица има повдигната, грапава повърхност. Някои от тях, като тези на лицето, може да са гладки и плоски. Центърът на брадавицата може да бъде наситен с тъмни точки. Това са капиляри, които я снабдяват с кръв.

Брадавици се появяват, когато кожните клетки растат по-бързо от нормалното, защото са заразени с човешкия папиломен вирус. Сред 150 щама на витуса около 10 причиняват кожни брадавици. Някои други щамове причиняват анални брадавици и генитални брадавици. Някои полово предавани видове папиломен вирус причиняват рак на маточната шийка и други гениталии заболявания, но щамовете, които причиняват кожни брадавици, рядко са свързани с рак.

Кожните брадавици не са силно заразни. Те могат да се разпространяват от човек на човек чрез директен контакт, главно чрез нараняване на кожата. Теоретично можете също да се заразите с брадавици от замърсени повърхности като съблекални или душове, но няма начин да знаете колко често това се случва. Брадавиците от една част от тялото могат да се разпространят в други области, така че е важно да миете ръцете си и всичко, което докосва брадавиците ви, например пила за нокти или пемза.

След всичко казано, време е да разберем как точно да се отървем от брадавиците.

Как да се отървем от брадавиците

Салицилова киселина

Това е основната съставка на аспирина и обикновено трябва да е вашият първи избор за борба с брадавиците. Съставката струва малко, има минимални странични ефекти и се предлага в различни препарати без рецепта, включително течности, гелове и пластири. Концентрациите варират от 17% до 40% (по-силните концентрации трябва да се използват само за брадавици върху по-плътна кожа). За да лекувате брадавица, накиснете я в продължение на 10 до 15 минути (можете да направите това под душа или в съд с вода), а след това нанесете салициловата киселина. Правете това веднъж или два пъти на ден в продължение на 12 седмици. Брадавиците на дебела кожа, като по долната част на стъпалото, могат да реагират най-добре на пластир, който остава на мястото си няколко дни. Продължаването на лечението седмица или две след изчезването на брадавицата може да помогне за предотвратяване на рецидив.

Замразяване

При това лечение, наричано още криотерапия, лекарят нанася тампони или пръска течен азот върху брадавицата и пространството около нея. Силният студ изгаря кожата, причинявайки болка, зачервяване и обикновено мехур. За да се отървете от брадавицата по този начин, обикновено са необходими три или четири лечения, едно на всеки две до три седмици. След като кожата заздравее, нанесете салицилова киселина за по-добър и дълготраен ефект. Някои индивидуални проучвания са установили, че салициловата киселина и криотерапията са еднакво ефективни, като процентът на излекуване е от 50 до 70, но има някои доказателства, че криотерапията е особено ефективна за брадавици на ръцете.

Изрязване

Техническото наименование за това лечение е електродискакация (или каутеризация) и кюретаж. Използвайки местна упойка, клиничният лекар изсушава брадавицата с електрическа игла и я остъргва с инструмент, подобен на лъжичка, наречен кюрета. Това обикновено причинява образуване на белези. Обикновено е запазено за брадавици, които не реагират на други лечения и обикновено трябва да се избягват на ходилата на краката. Премахването на брадавицата със скалпел е друга възможност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати