Правилното дишане и здравословните ползи от него

Правилно дишане

Сигурно сте чували, че специалистите съветват да поемете дълбоко въздух, когато се почувствате разгневени. Да помислите преди да кажете каквото ѝ да било, когато сте под влиянието на емоциите, броейки до 10 наум.

Поемането на въздух бавно и дълбоко се препоръчва най-вече при състояние на силен стрес, тревожност и агресиране. То помага да се отърсим и да пречистим ума си от негативни мисли.

Има обаче много здравословни ползи от правилното дишане, за които може би не подозирате. Ето какви са те и какво става с тялото, когато дишаме дълбоко.

1. Пречиства организма от токсини – когато правите дълбоки вдишвания и издишвания, организмът се освобождава от токсичните натрупвания от храна, вода, въздух и всички останалите замърсители.

2. Подобрява сърдечното здраве – правилното дишане помага за навлизането на повече кислород в организма, което облекчава сърцето, освобождавайки го от стресовия товар, който носи.

3. Действа успокояващо върху нервната система – освобождава ума от негативните мислите и емоции, и подобрява тонуса, доброто настроение и положителната нагласа. Елиминира стреса и болката в тялото.

Дишане и медитация

4. Подобрява процеса на храносмилане – чрез повишаване интензивността на кръвообращението в храносмилателната система. Това съдейства за доброто функциониране на чревния тракт, а оттам и за лесно храносмилане.

5. Освобождава червата от дискомфорт и всякакво раздразнение -

правилното дишане е в основата на редица спортове, тренировки и практики. От ключово значение е при практикуването на йога и медитация.

Имайки предвид всички тези ползи от дълбокото дишане, някои от които вече може би сте установили и сами, може да ги използвате, щом се почувствате напрегнати, стресирани, уморени. Това е прост, лесен и бърз начин да почувствате облекчение.

Дишайте, когато нещо ви боли, дишайте, когато напрежението ви дойде в повече, дишайте, когато усетите ярост. Дишайте ѝ щом усетите стомашен дискомфорт, сърдечна болка или просто защото живеете в твърде замърсена околна среда. Отидете на чист въздух и просто дишайте.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати