Внимание: Кафето на гладно е опасно!

кафе на гладно

Представата за началото на деня винаги се свързва с чаша черно ароматно кафе. Това е напитката с най-много почитатели по света. Тя е най-доброто средство за събуждане и освежаване. Кафето повдига тонуса, влива енергия и подобрява настроението на многобройните си фенове.

Докато отпиваме с наслада от димящата чаша, едва ли се замисляме, че всъщност любимото ни занимание сутрин крие риск за здравето, ако традиционната сутрешна чаша кафе се пие на гладно.

Едно от последните изследвания върху ефектите от сутрешното кафе показва, че любимата напитка всъщност повишава нивото на кортизола в кръвта. Това е хормонът, отговарящ за регулацията на имунния отговор на организма, за метаболитните процеси и за реакциите на стресови състояния.

Най-високите нива на кортизол се отбелязват сутрин до осем часа. Тогава организмът го отделя в завишени количества, за да се събудим и да бъдем активни. С напредване на времето количеството му спада. Зареждането на тялото с кофеин в момент, когато кортизолът е най-висок, означава допълнителен стрес за организма.

Изследванията показват, че кафето се пие основно на гладен стомах. Това създава предпоставки за резки промени в настроението през деня, както и за здравословни проблеми в по-далечно бъдеще.

пиене на кафе

Кофеинът е стимул за отделяне на повече киселини в стомаха, а това уврежда стомашната лигавица. Освен това създава една силно киселинна среда в тялото. Тя пък благоприятства както възпалителните заболявания, така и рака.

Когато кафето се пие на гладно, няма какво друго да пречи за усвояването на съдържащия се в него кофеин. Наличната храна в стомаха ограничава процеса на производство на стомашни киселини.

С течението на времето при редовно пиене на кафе сутрин преди закуска, се появява парене в стомаха, усещат се киселини по хранопровода, както и силна болка в гърдите. Тези симптоми предвещават гастритни оплаквания, поява на язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Негативните ефекти от пиенето на кафе сутрин на гладен стомах се появяват и на психическа основа. Прекомерните количества стомашна киселина водят до треперене, спадове в настроението, раздразнителност. За продължителен период от време може да се стигне до депресивни състояния и изострено чувство на тревога.

Понякога кофеинът може да имитира панически атаки с ускоряване на пулса, зачервяване на лицето, стягане на мускулите и други.

Затова кафето трябва да се пие след закуската. Така ще останат само неговите положителни антиоксидантни ефекти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати