Как да се справим с подутите сливици?

подути сливи

Подутите сливици най-често са симптом на състояние известно като тонзилит. То възниква, когато сливиците ви се заразят. Може да бъде причинена както от бактериални, така и от вирусни инфекции.

Тонзилитът може да доведе до симптоми като подуване, възпаление, болка при преглъщане, треска, дрезгав глас, лош дъх и болка в ушите.

Вирусните инфекции, които причиняват тонзилит, преминават сами. При бактериалните може да са необходими антибиотици. Лечението се фокусира върху облекчаване на симптомите чрез приемане на противовъзпалителни средства.

От всичко казано, а и може би от собствения ви опит, със сигурност ще искате бързо да се справите с подуването на сливиците. Не бързайте обаче с приемането на скъпи лекарства, особено ако не сте се консултирали с личния си лекар. Има редица домашни средства, които могат ефективно да лекуват или намаляват симптомите на тонзилит.

Опитайте първо гаргара със солена вода. Гаргарата и изплакването с топла солена вода може да помогне за успокояване на възпалено гърло и болка, причинена от тонзилит. То също може да намали възпалението и дори може да помогне за лечение на инфекции.

джинджифилов чай

Така че разбъркайте около ½ чаена лъжичка сол в около 200 мл топла (не гореща вода). Бъркайте, докато солта се разтвори. Гаргарайте няколко секунди и след това изплюйте водата. Можете да изплакнете устата си с обикновена вода.

Топлите напитки като чай могат да помогнат за намаляване на дискомфорта, който може да възникне в резултат на подутите сливици. Медът, добавен към чая, има силни антибактериални свойства, като това може да помогне за лечение на инфекции, причиняващи тонзилит.

Пийте топъл чай вместо горещ и разбъркайте в него меда, докато се разтвори. Определени чайове могат да засилят ползите от това домашно лекарство. Джинджифиловият например е силно противовъзпалително средство, както и чаят от копър, който може да помогне за намаляване на възпалението и дискомфорта.

Студът също може да бъде много ефективен при лечение на болка, възпаление и подуване, които често идват с тонзилит. Силно охладени напитки и замразени храни като сладолед могат да бъдат особено полезни за малки деца, които не могат да използват безопасно други домашни средства. По-големите деца и възрастни също могат да смучат ледени кубчета, за да облекчат болката и възпалението.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати