ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Опасен ли е за здравето ръчният часовник?

Опасен ли е за здравето ръчният часовник?

Женски ръчен часовник
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

В забързаният ни свят най-ценните ни притежания нямат фиксирана цена. Между нещата с непреходна стойност се нарежда и времето. То е от нужните ни неща, които никога не стигат. Важно ни е да знаем колко е часът.

Часовникът е нужен и независимо, че имаме уред за мерене на времето на телефона си, ръчният часовник все още е вещ, която ценителите търсят и притежават. Тя е лична и много специална. Напомня ни да мерим времето точно и да го използваме мъдро и в това е сантименталната му стойност. Затова едва ли ще изчезне от ежедневието ни.

За любителите на изисканите вещи часовникът е не просто това, с което отмерват времето, но и бижу, единствен накит, особено за господата. Това е основният аксесоар, който завършва тяхната елегантната визия.

Едва ли някой се замисля, че красивият накит може да бъде източник на неприятности от здравословен характер. Причината за това е, че замърсяванията по него са много повече, отколкото по тоалетната чиния, която се смята за сборно място на всякакви бактерии.

Да, ръчният часовник крие опасности. До тези изводи специалистите са стигнали след извършени натривки с различни видове часовници. Търсенето е било насочено към аеробните бактерии и плесените. Оказало се, че на някои от часовниците бактериите надвишавали осем пъти тези по тоалетната чиния. Каишките от кожа и пластмаса пък пренасяли повече зарази от металните верижки.

Мъжете и жените в голяма степен се отнасят небрежно към хигиената на часовниците си. Почти една четвърт от британците, обхванати от изследването, никога не почистват своя ръчен часовник, а немалък процент го правят на половин година.

Мъжки ръчен часовник

Жените дори са малко по-небрежни към часовника си от мъжете и това не е учудващо предвид, че дамите разполагат с много по-голям набор от аксесоари и не обръщат внимание на часовника, докато при мъжете процента на небрежните към часовника си е по-малък, защото най-често става въпрос за единствения им накит.

Препоръката е грижата за часовника да бъде ежедневна. Всяка вечер красивата и необходима вещ трябва да се почиства с мека суха кърпичка, а основно почистване трябва да се прави всеки месец. Поддръжката включва и почистване при часовникар, който да се погрижи за вътрешните механизми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest